Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

CHEF GODINE 2017. – REZULTATI

10. Melkior Bašić, Alfred Keller

Mladi zagrebački chef u kuhinji najboljeg kvarnerskog hotela Alhambra predano razvija lokalni pristup gastonomiji. Osamdeset posto satojaka u Alhambri dolazi s Lošinja, Cresa, obližnjih otoka i iz Istre. Tu autentičnu robu Bašić pretvara u umjereno moderni i jako hedonistički fine dining, koje odlikuje osobiti smisao za eleganciju. Gospodin Bašić zaista posjeduje potencijal da se razvije u međunarodno relevantnog chefa.

 

9. Ana Grgić, Zinfandel's

Za Anu Grgić svakako je najvažnija činjenica da ona svakim novim jelovnikom Esplanadina restorana Zinfandel's pokazuje kako je kadra stalno napredovati. Hrana u Zinfandelu najbolja je unatrag pet godina. Kuhanje u drugom Esplanadinom restoranu, Le Bistrou, već dugo vremena nije bilo bolje. Visoka, ali relativno konvencionalna hotelska kuhinja kakvom se bavi zadnjih godina, definitivno nije njen krajnji domet. 

8. Jeffrey Vella, Oranž Streets

Premda Jeffrey Vella ove godine gotovo uopće nije kuhao u restoranima nego u street food baru Oranž Streets, njegov rezultat u ovom izboru govori i o golemom ugledu što ga ovaj razmjerno mladi veteran uživa među kolegama, kao i o uspjehu Oranž Streetsa. Jeffrey Vella od 11. prosinca kuha u Barbieri'su, gdje njegova moderna i elaborirana interpretacija lokalnih klasika (ćevapčići za predjelo) već privlači brojnu publiku. 

7. Hrvoje Zirojević, Laganini

Hrvoje Zirojević jedna je od rijetkih stvarnih legendi hrvatske kulinarske scene i najutjecajniji dalmatinski chef. Obilježio je gotovo cijelu novu splitsku bistronomiju, a ova je godina za Zirojevića bila sjajna. Hvarski Laganini stekao je ozbiljnu međunarodnu reputaciju te se pretvorio u valjda jedini hrvatski fine dining na plaži, a Zirojević je u lipnju s Rudolfom Štefanom gostovao u New Yorku na poziv velikog Daniela Bouluda.  Zirojević rukopis velika je vrijednost dalmatinske hrvatske i morske kuhinje. 

6. Priska Thuring, Dubravkin put

Gospođa Thuring danas spada među trajne vrijednosti hrvatske gastronomije. Otkako je preuzela Dubravkin put, ova marljiva, pametna, talentirana i senzibilna švicarsko-kanadska kuharica koja vrlo dobro govori hrvatski, vratila je taj atraktivni restoran u nacionalnu gastronomsku elitu. Njeni meniji za ručak spadaju među zabavnije i supstancijalnije posvete bistrologiji, dok jelovnici za večeru odražavaju Priskin sjajan ukus, visoku tehniku i beskompromisnu težnju za vrhunskim, što svježijim sastojcima. 

5. Tvrtko Šakota, Xató

Tvrtko Šakota je vjerojatno najradikalniji hrvatski chef. Sa svojim tehnički kompleksnim kuhanjem s puno raznih utjecaja, Šakota spada među chefove koji više vole izvlačiti moćne okuse iz skromnih namirnica poput celera, korabice ili hrena, nego iz velikih rakova i gusjih jetara. No, najvažniji Šakotin doprinos hrvatskom kulinarstvu jest u tome što je dokazao da se ovdje može kuhati moderno, nekonvencionalno i bitno drukčije od svih drugih, a da takav pristup istodobno može biti relativno komercijalan.  

4. Goran Kočiš, Noel

Gospodin Kočiš čovjek je nevjerojatne radne etike i golemog kapaciteta za učenje. Petnaest mjeseci od otvorenja, Noel je u samo jednom mjesecu organizirao večeru za Krug i prvu parfemsku večeru u Hrvatskoj. Na obje te večer Goran Kočiš i njegov tim žonglirali su na rubu svjetski vrijedne visoke kuhinje, a večere redovito završavaju žestokim aplauzima često impresionirane publike. Noel je prvi veliki, klasični, nehotelski fine dining restoran otvoren u Zagrebu, još od zatvaranja Marcellina. Kočiševe zasluge za hrabrost i uspjeh takvog projekta mogu se ocijeniti samo superlativima.

3. David Skoko, Batelina

David Skoko već godina smatramo najuzbudljivijom u Hrvatskoj, istražujući granice mogućeg a istodobno hedonističkog s ribom, rakovima i školjkama. Ove se godine počeo ozbiljno baviti jadranskim algama, u kojima ispravno vidi dragocjeni resurs za proširenje repertoara lokalne gastronomije. Skokino je kuhanje otišlo predaleko za format Bateline, i njegov je angažman sve širi. No, kuhao u bordoškom Cite du Vin ili zagrebačkoj pečenjari, Skoko se dosljedno i čvrsto drži vrijednosnih načela svježe-lokalno-održivo, koja su artikulirala njegov stil. Utoliko je David Skoko važan ne samo za domaću restoransku scenu, nego za širenje pozitivne kulture hrane u Hrvatskoj.

 

2. Danijel Đekić, Monte

Danijel Đekić prvi je hrvatski chef s Michelinovom zvjezdicom. Sve što je Đekić tehnički i prezentacijski naučio obilazeći Michelinove restorane dok je Monte zimi zatvoren, njegov tim nastoji pretvoriti u čisti, nerazrijeđeni hedonizam. Danijel Đekić i njegova supruga Tjitske u Monteu se bave  fine diningom u kojemu su i kuhanje i prezentacija i posluživanje zabavni i veseli, istodobno neagresivni i sofisticirani.  

1. Rudolf Štefan, Pelegrini

Rudolf Štefan tvrdi da je njegov restoran Pelegrini došao do onog stupnja razvoja, gdje nije najvažniji sam glavni kuhar, nego njegov tim. Štefanov je stav da dobri restorani moraju funkcionirati kao sustav. Sam Štefan je  kognitivni kuhar sa stažem u nekima od najboljih svjetskih restorana poput Arzaka, ekonomist s izrazitim menadžerskim sklonostima, koji je sva svoja iskustva uspio pretočiti u živo, aktivno znanje o vođenju lokalnog fine dining restorana ali i definiciju moderne kuhinje Srednje Dalmacije i njenog zaleđa.

SVI REZULTATI

1. Rudolf Štefan, Pelegrini (196) 2. Danijel Đekić, Monte (128) 3. David Skoko, Batelina (126) 4. Goran Kočiš, Noel (106) 5. Tvrtko Šakota, Xató (86) 6. Priska Thuring, Dubravkin pu (82) 7. Jeffrey Vella, Oranž Streets (76) 8. Hrvoje Zirojević, Laganini (72) 9. Ana Grgić, Zinfandel’s (62) 10. Melkior Bašić, Alfred Keller (38) 11. Hrvoje Kroflin, ManO2 (36) 12. Ante Udovičić, Lemongarden (34) 13. Belizar Miloš, Agava (26) 14. Braco Sanjin, O’Zlata (14) 15. Deni Srdoč, Draga di Lovrana (10); Marijo Curić, 360 (10) 16. Mislav Burđelez, Galija-Cavtat (6); Marina Gaši, Marina (6); Filip Horvat, Ab Ovo (6); 17. Vesna Bibich, Vinarija Bibich (4); Hrvoje Tomičić, Kod Kapetana-Hvar (4); Marin Rendić, Time (4); Marko Gajski, Dimitri Lešić Palace (2), Motohiko Mochizuki, Takenoko (2), Bruno Cesar, Kaštel-Bastion Zadar (2)

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin