Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Posao konobara, tvrdi jedno staro istraživanje, najstresniji je na svijetu. Rekli bismo da je posao chefa ipak opasniji

konobarica-maska

Konobari se suočavaju s 22 posto većim rizikom od moždanog ili srčanog udara nego ljudi koji rade manje stresne poslove. Konobarice se suočavaju s čak 33 posto većim rizikom od udara. Ovo su možda najdrastičniji podaci iz istraživanja objavljenog još 2015. godine na kineskom Južnom medicinskom sveučilištu u Guangzhou.

Kinesko se istraživanje temelji na pet prethodnih istraživanja u kojima je sudjelovalo 138 500 ispitanika. Svi su oni odgovarali na pitanja o razini stresa u poslovima koje obavljaju. Najmanjem su stresu prema tom istraživanju izloženi manualni radnici, a najvišoj razini stresa konobari koji su pobijedili čak i neurokirurge.

Autori istraživanja sumirali su ovaj neočekivani rezultat o stresu i profesijama otprilike sljedećim riječima: “Konobari se cijeli svoj život moraju smijati i povlađivati gostima. Dok jednom ne puknu. Uostalom, kako da se osjeća konobarica koji je neki bezobrazni klinac namjerno zalio umakom od rajčice a ona svejedno mora biti ljubazna prema njegovim roditeljima?”

Bezbroj smo puta napisali da iznimno poštujemo konobarski posao. Jasni su nam razlozi zbog kojih su kineski znanstvenici proglasili konobarski posao najstresnijim na svijetu. Ipak, mislimo da je chefovski posao stresniji. Evo zašto.

Prvo, chef svakoga dana svoje karijere riskira da otruje goste, što se katkad ni uz najrigoroznije kontrole ne može izbjeći. Podsjetimo da se masovno trovanje dogodilo čak i u Redzepijevoj Nomi. Drugo, chef je nositelj i zaštitni znak svakog ozbiljnog restoranskog projekta. Chef je izložen i pritisku najšire javnosti i pritisku svojih gostiju, kao i pritisku svojih investitora.

Radi se, dakle, o trostrukom simultanom stresu. Treće, sva moguća restoranska i kuharska natjecanja, Michelin i World’s 50 Best Restaurants, učinili su chefovski posao jednim od javno najkompetitivnijih na svijetu. Chefovi se doslovno ubijaju zbog neuspjeha ili naznake neuspjeha, a droge su u kuhinjama gotovo jednako raširene kao u rock and rollu. I četvrto, posao u restoranskim kuhinjama okrutno je težak, ne samo za početnike. Bilo bi dobro, i u svjetlu ovog starog ali relevantnog kineskog istraživanja, da široka restoranska publika počne bolje razumijevati sve izazove kuharskog i konobarskog posla.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.