Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mnogi sportaši ne žele jesti u menzi Olimpijskog sela u Parizu. Evo što su sve donijeli sa sobom

Britanski portali jutros su objavili da njihova delegacija hitno u dovoti chefa na Olimpijske igre u Pariz, jer je hrana u menzi Olimpijskog sela toliko loša a porcije toliko male da sportaši nemaju što jesti. Firma Sodexo koja organizira prehranu za Olimpijske igre, izjavila je da je “tu povratnu informaciju shvatila vrlo ozbiljno” i da radi na povećanju količina.

Tijekom Olimpijskih igara u Parizu sportašima će u Olimpijskom selu svaki dan kuhati 45 tisuća obroka. Kuhat će 200 kuhara. Da bi sastavili meni za 15 tisuća sportaša koji potpisuje i veliki chef Alexandre Mazzia (tri Michelinove zvjezdice u Marseillesu) zaposleni na projektu koji vodi firma Sodexo, intervjuirali su 200 sportaša, naručili 550 različitih namirnica uključujući tri milijuna banana, organizirali više od 200 metara dugačku menzu tako da sportaši ne moraju puno hodati da bi dobili jelo i otvorili im tematske restorane…Međunarodni olimpijski odbor zabranio je privatne chefove (Australci su doveli svoga baristu), ali sve su delegacije dobile pravo u Francusku uvesti hranu i piće kojih nema u ponudi u Olimpijskom selu. Većina je to maksimalno iskoristila. Lista je zanimljiva, govori dosta o današnjim zahtjevima vrhunskog sporta.

SJEDINJENE DRŽAVE – Kokice i shake

Amerikanci su u Pariz poslali brdo grickalica, zdravih naravno. Uz bezglutenske slane perece, brdo kokica, energetskih pločica, beef jerkyja i proteinskih shakeova, stiglo je i puno maslaca od kikirikija.  

IRSKA – Doručak je najvažniji 

“Donijeli smo zob. Tone vrhunske zobi,” rekla je glavna nutricionistica irske delegacije Sharon Madigan novinarima. Kao i u slučaju američkih grickalica, ne može se reći da u Parizu nema zobene kaše, ali domaće je domaće. 

KENIJA – Čaj i ugali

Ugali je gusta kaša od kukuruznog brašna, slična našoj palenti. Kenijska delegacija pobrinula se da tijekom Olimpijskih igara nikome od sportaša ne nedostaje ugalija ni Kericho zlatnog čaja. “Razlika u našoj i europskog prehrani je značajna a sportaši ne smiju riskirati tegobe zbog prilagodbe na namirnice koje inače ne jedu,“ objasnila je nutricionistica kenijske delegacije Purity Kamande, “Najbolje je da se drže onoga što im je poznato.”

AUSTRALIJA –  Barista 

Potpuno ih razumijemo. Dan koji počne bez dobre kave je kriza sam po sebi. Australci su u Pariz doveli svoga baristu i u Olimpijskom selu otvorili cijelu kantinu s hranom koju sportaši svakodnevno jedu kod kuće: tu su Weet-Bix, Vegemite, Milo i 2400 mesnih pita, 30 kilograma salse za Taco Tuesdays itd itd itd… 

Jamajka – sve

Jamajkanski prehrambeni brend Grace Food u Olimpijskom je selu otvorio ispostavu za svoje sportaše, kako bi na raspolaganju imali “apsolutno sve proizvode” koje imaju na Jamajci, od sušene govedine do napitaka od aloe vere 

Japan – Olimpijska juha

Japanska firma Ajinomoto razvila je posebnu juhu za japanske sportaše samo za pariške Olimpijske igre. Recepturu je napravio chef Ryuji Teshima, koji je od organizatora zatražio da nabave značajne količine miso paste, a Ajinomoto je sportašima pripremio  i pakete okruglica od riže i dashija, gyoza, noodlesa i ramena. 

Kina – Kineski chefovi

Iako su na Olimpijskim igrama nakon Tokija zabranjeni privatni chefovi, Kinezi su uspjeli dovesti deleegaciju kineskih kuhara koji će tijekom igara brinuti za njihove sportaše. Okosnice menija su jednostavna jela poput sečuanske piletine i malih jela i grickalica s rižom. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.