Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SPEKTAKL U KOPENHAGENU Alchemist, elBulli i Enigma priredili su zajedničke večere u okviru svog simpozija Sinergia

Hoće li ovo biti ultimativno gastronomsko iskustvo 2024. godine, postavio je netko pitanje na internetu, dosta hrabro s obzirom da ga je postavio već u siječnju. Ali povod je opravdan. I jedan od organizatora događaja koji danas kulminira u Kopenhagenu, chef Alchemista Rasmus Munk, najavio ga je riječima “Sprema se nešto sumanuto.”

Događaj o kojem ovih dana priča cijeli gastronomski svijet je Sinergia, trodnevni simpozij koji su u Danskoj zajedno organizirali Alchemist, ElBulli Ferrana Adrie i Enigma Alberta Adrie. Sinergia, koja se odvija kroz tri večere i kongres, slavi 40 godina naslijeđa ElBullija, inovacije i pristupa hrani kojim je Ferran Adria definirao visoku gastronomiju za još mnoga predstojeća desetljeća. Kad taj genij spojite s neobuzdanom kreativnošću i holističkim pristupom Rasmusa Munka i Alchemista, potencijalno dobivate novu revoluciju.

Ideja o Sinergiji je Munkova, kao i ideja da simpozij bude otvoren za javnost kako bi u njemu mogli sudjelovati studenti, profesinalci iz restoranske industrije i ostali zainteresirani. Interes za tri večere u Alchemistu koje zajedno priređuju Munk i braća Adrià bio je toliki da je Alchemist organizirao neku vrstu lutrije za ulaznice.

Munk je u izjavama za medije rekao da je istodobno bio “prestravljen i oduševljen” kad su braća Adrià pristala sudjelovati u simpoziju. Za braću Adrià, čini se, nije bilo dileme. “ElBullijeva filozofija temelji se na strasti, trudu, slobodi, poštovanju, dijeljenju, iskrenosti i zahvalnosti. Alchemist bez sumnje na najbolji način predstavlja te vrijednosti. Rasmus utjelovljuje kreativnost u najčišćem obliku i gastronomsko iskustvo promišlja na način koji još nije viđen,” rekao je Ferran Adrià uoči simpozija. Na večerama 2, 3. i 4. veljače timovi Alchemista i Enigme rekreiraju neka povijesna elBulljieva jela. U koncertnoj dvorani Tivoli u Kopenhagenu na simpoziju se okupilo 700 ljudi. Red za ulaz u Tivoli protezao se stotinama metara. 

Ferran Adrià održao je nadahnutu prezentaciju o kreativnom razvoju, Harold McGee, autor seminalnog gastronomskog djela On Food and Cooking održao je predavanje o svojoj teoriji aroma i mirisa osmokozmos, Albert Adrià govorio je o “atemporalnoj kuhinji” kao konceptu bezvremenosti u visokoj gastronomiji a Rasmus Munk publici je prenio svoje iskustvo otkrića elBullija i utjecaja koje je to imalo na njegov rad. Na panelu su se chefovima pridružili direktor sadržaja u World’s 50 Best Restaurants William Drew, novinar Rafael Tonon i dr. Anne Claire Ymesi Paillassé kao istraživačica inovacije u kulinarstvu.

Fotografija/Instagram @restaurantalchemist @claesbechpoulsen

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.