Pizza če uvijek biti tradicionalno talijansko jelo, ali pizza je danas i puno više. Pizza je internacionalna gastronomska forma koja se razvija kroz različite i utjecaje, održavajući sve više lokalnu kulturu i sastojke, sezone i autorske ideje pizzaiola.
Zagrebački Al Dente jedna je od najpopularnijih i najboljih zagrebačkih pizzerija. U konkurenciji su se izdvojili odlukom da se specijaliziraju za canotto, stil napuljske pizze specifičan po vrlo prozračnom, laganom tijestu i pizzama s velikim rubovima. Al Dente tijesto radi s bigom (bighinom), predtijestom umiješanim nekoliko dana prije pečenja pizze. Tijesto za pizzu fermentira 48 do 72 sata, prvo na 16 stupnjeva, zatim na sobnoj temepraturi do 24 stupnja, uz oko 70 posto hidracije.
U Al Dente koriste malo manje rafinirano i manje sitno mljeveno brašno s visokim udjelom proteina, jednu nulu umjesto dvije jer tako, objašnjavaju, postižu prozračniju teksturu i bolji krušni miris pizze. Pizza se peče 60 do 100 sekundi na temperaturi od 430 do 450 stupnjeva. Osim oko tijesta, Al Dente se trudi i oko sastojaka koje stavljaju na pizze. Neke pizze mijenjaju se sezonski, a gourmet verzije poslužuju se s luksuznijim sastojcima, maslinovim uljima i pripravcima kvalitetnih malih hrvatskih proizvođača.
Ove jeseni Al Dente je na meni dodao dvije pizze, pa je sada u njihovoj ponudi zasigurno najzanimljivija Pizza s bijelim tartufom koju rade s fior di latte, pestom genovese, kremama od bijelih tartufa, ljubičastog batata i od mrkve s Aperolom, a pizzu dovršavaju ribanjem svježeg bijelog tartufa. Pizza s lososom radi se sa svježim lososom koji se na pečenoj pizzi polaže na kremu od avokada i wasabija i fior di latte, a dovršava koromačem mariniranim u limunu, klicama i žutim datterino rajčicama. Uz Pizzu s lososom u Al Dente poslužuju i dresing od krastavaca, u odvojenoj posudi.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.