Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto Hiša Franko Ane Roš zaslužuje tri zvjezdice 

hisa-franko-g

Hiša Franko autorski je projekt Ane Roš. Gospođa Roš, kao jedna od najinteligentnijih i najmarljivijih osoba u restoranskom biznisu u ovom dijelu svijeta, točno je znala što treba učiniti da bi dobila treću zvjezdicu. Prvo, maksimalno je iskoristila terroirske prednosti izoliranog i pomalo egzotičnog Kobarida.

hisa-franko-ana-ros

Drugo, lokalnim i sezonskim sastojcima dodala je obavezne sadržaje visoke kuhinje poput tartufa, kavijara, i povremeno, plemenitih rakova. Bez tartufa, škampa (ili jastoga) i kavijara teško je doći do treće zvjezdice. Treće, odustala je od vinske liste prepune poludovršenih underground vina i nabavila niz velikih klasičnih vina. Vinska karta kojom dominiraju hlapive kiseline, off arome i zeleni tanini neće pomoći restoranu koji se natječe za najviša priznanja. Četvrto, koreografirala je servis do iznimno visoke razine. Peto, posebno važno, kuhinja Hiše Franko uvijek izbacuje konzistentna, doslovno jednaka jela, bez varijacija, nepreciznosti i loših dana.

hisa-franko-6

I šesto, Hiša Franko sa svojim se menijima od dvadeset i više sljedova formatirala kao restoran koji kandidira za treću Michelinovu zvjezdicu. Naravno, gastronomska javnost sada se može pitati kako je moguće da katalonski Disfrutar ima samo dvije a Hiša Franko tri zvjezdice, premda je hrana u Disfrutaru neupitno ukusnija i modernija. Odgovor je jednostavan.

Vlasnici Disfrutara u svoj konačni proizvod nisu uključili sve elemente potrebne za treću Michelinovu zvjezdicu. Usput govoreći, Ana Roš od druge je do treće zvjezdice došla puno brže od Renea Redzepija. Nomi je od druge do treće zvjezdice trebalo jedanaest, a Hiši Franko samo četiri godine.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.