Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Odlično organizirana Noćna tržnica u Staroj Školi pokazala je kako pametno povezivati lokalnu zajednicu i restorane

Iako današnja restoranska industrija propagira lokalnost i sezonalnost, do te mjere da ti pojmovi zapravo i nemaju preveliki značaj, često se može zaboraviti tko zapravo stoji iza proizvoda koji izlaze iz restoranskih kuhinja. Prave sezonske i lokalne namirnice rezultat su mukotrpnog rada tek nekolicine entuzijasta i uzgajivača koji blisko surađuju s restoranima.

Trend zatvorenog kruga nabave još nije upotpunosti zaživio u Hrvatskoj, no polako se približavamo i tome. Upravo u svrhu promicanja svojih dobavljača, vinarija i ideologije restorana, fenomenalno uređena Stara Škola chefice Priske Thuring odlučila je dodatno afirmirati lokalne poljoprivrednike, sirane, ribare i vinarije. Noćna tržnica zamišljena je kao mjesto okupljanja lokalaca i znatiželjnika, upoznavanja s proizvođačima i degustiranje krajnjeg rezultata njihove suradnje s restoranom.

Tako su se u Staroj Školi u Krasici okupili Kumparička sirana, ribari iz Umaga koji opskrbljuju restoran, OPG Kozlović s  odličnim asortimanom voća i povrća, pekarska firma Klas, destilarija Aura, vinarije Clai i Dvanajščak, a muziku je puštao lokalni DJ na vinilu.

Kroz izrazito ugodno druženje mogla se probati sočna dimljena sabljarka s grila koja se tranširala i pekla pred gostima, burger od junetine, Kumparičkini odležani i mladi sirevi, još živi ježinici, vongole, impresivan red malih snakova od rajčice, kukuruza i sirnih namaza te prilično dobri kokteli Stare Škole nazvani po školskim predmetima.

Među desertima su nas najviše oduševile fritule Priske Thuring premazane mlijekom i karamelom iz Kumparičke, dok je kava prve istarske specialty pržionice bila briljantna. Rasprodani event, kojem je prisustvovalo i više od planiranih 100 gostiju, prijekopotreban je dodatak restoranskom životu kakvih bi iskreno voljeli vidjeti više. Sljedeća noćna tržnica Stare Škole planirana je za dva mjeseca, kad je Istra puna bijelih tartufa i mladog maslinova ulja, a u planu je jedno izdanje Noćne tržište za svako godišnje doba. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.