Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Magdić Dunjevača najozbiljniji je kandidat za visoke svjetske nagrade

magdic-dunjevaca

Ovogodišnje IWSC (International Wine and Spirits Competition) u Londonu za hrvatske je destilerije bio i više nego uspješan. Nekoliko zlatnih, srebrnih i poprilično brončanih medalja trebale bi biti pravi vjetar u leđa ne samo destilerijama nego i široj javnosti koja se jednostavno mora konačno okrenuti ozbiljnijem pogledu na hrvatske destilate. Posebno na voćne rakije.

Donedavno, voćne su rakije prečesto nosile pečat loših špirita ili ‘brlja’ u kojima dominiraju alkohol i mirisi ljepila i acetona. Srećom, dobar dio destilera počeo se ozbiljnije educirati, ponajprije zahvaljujući dostupnosti informacija i edukacija koje nam nosi 21. stoljeće. Pred nama stasa Novi val hrvatskih destilera.

Jedan od predvodnika tog destilerskog Novog vala bez sumnje je i Destilerija Magdić smještena u Donjem Taborištu na samom ulazu u Slunj. Magdići su s destilacijama počeli još 2000. godine i danas uz proizvodni dio destilerije imaju i vrlo atraktivan dio za posjetitelje, što je još jedan znak razmišljanja u smjeru standarda koje odavno viđamo u većini europskih destilerija.

rakije-magdic

Pažnja posvećena prije svega nabavi izuzetno kvalitetnih sirovina, oko 100 tona voća godišnje, kao i čitavom postupku proizvodnje kojeg za sada ciljano ograničavaju na 30.000 litara da ne naruše kvalitetu, donosi već jako ozbiljne međunarodne rezultate.

Ove godine na IWSC -u su nagrađeni s visokim 91 bodom za Šljivovicu odležanu u hrastovim bačvama, vrlo zanimljivog karaktera voćnosti i jednim od najboljih balansa blagih začinskih nota iz hrasta bez imalo dojma suhog ili zelenog drveta (najčešći problem koji inače nose slične rakije čak i velikih proizvođača).

Uz Šljivovicu, brončanom je medaljom nagrađena opojnaViljamovka, jedna od najmirisnijih hrvatskih viljamovski i trenutno Magdićev najprodavaniji proizvod kojeg vrlo dobro poznajemo već neko vrijeme. Zanimljivo je da su se upustili i u destilaciju Gina, vrlo jasnih i prisutnih nota anđelike kojeg su proizveli samo iz želje za istraživanjem, a osvojio je brončanu medalju ove godine. Uz ove destilate Magdići proizvode i izbor likera kao i vrlo zanimjivu rakiju od Kajsija koja je na odličnom putu, izrazito čistih nota marelica i nešto lakšeg tijela.

No, ono što nam je privuklo pažnju je Magdić Dunjevačaodležana u hrastovim bačvama. Riječ je o jednom od najpotentnijih voćnih destilata koje smo probali ove godine. Dunje dobavljaju iz dva izvora, voćnjaka u okolici Gline i iz voćnjaka obitelji Šokac (inače također proizvođača rakija) iz Okučana. Takva raspodjela sirovina osigurava čak i određenu ideju terroirskih karakteristika koje su kod dunja i više nego dobrodošle.

Destilacija u state-of-the-art Ulrich Kothe kotlovima traje nešto dulje od uobičajenih destilacija, po šest sati za svaku šaržu meke rakije i prepeka. Produljena destilacija svakako doprinosi vrlo niskom udjelu najtežih aroma koje kod dunja predstavljaju problem, ali ne umanjuju zemljane note koje tražimo kod najboljih svjetskih dunjevača. 

Dunjevača dodatno dozrijeva oko šest mjeseci u bačvama od francuskog hrasta od 225 litara, proizvedenima u bačvarijiSrnec iz Nedelišća. To kratko dozrijevanje pun je pogodak jer dopušta fini razvoj aroma destilata bez velikog upliva hrasta.

MAGDIĆ DUNJEVAČA  39% alk./vol.

Aromatski profil donosi postojani, prezentni i nedvojbeni prikaz zrelih dunja (bez imalo dojma “parfimiranosti”, napadne citrusnosti ili naznake krušaka što je česta pojava u nekim dunjevačama). Vrlo je svježe cvjetnosti i herbalnosti, ali uz nadasve jasnu prisutnost zemljanih elemenata. Podsjetila nas je na fini nadjev ili džem od dunja bez dodanog šećera, u svoj svojoj punoći. 

Ono što nas je oduševilo je kao i kod Šljivovice sjajna integriranost drvenih aroma iz hrastovih bačava. Nema ni traga suhom ili zelenom drvetu, tek vrlo suptilne arome začina poput klinčića i slatkastog bilja, uz tek naznaku vanilije koja je toliko blaga da je gotovo neprimjetna. Doista sjajno!

Jedini manjak vidimo u nešto nižoj jakosti kojom je Dunjevača punjena. U budućim izdanjima doista bismo voljeli vidjeti nešto izraženije tijelo destilata koje kao da je utišano na sadašnjih 39% alkohola. Usudili bismo se predložiti punjenje u boce na nešto višu jakost. Možda 43% ili čak 45% alkohola. Ova Dunjevača bez sumnje svojim karakteristika ima kapaciteta za takvo nešto. Ipak, bez obzira na opasku o teksturi i tijelu, definitivno smatramo da je Magdić Dunjevača jedan od najozbiljnjih kandidata za visoke svjetske nagrade.

DUNJEVAČA

Destilerija Magdić

Ocjena: 90/100

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.