Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bilo bi zgodno kad bi barem riblji restorani znali da shrimp nije škamp nego kozica

rtl-prijevod-skampi-kozice1

Ovih smo dana, profesionalne navike radi, pogledali meni zagrebačke gostionice Ribice i tri točkice, istaknut na fasadi zgrade u Preradovićevoj ulici. Riječ je, kako ime kaže o ribljem restoranu. I sada taj riblji restoran jela sa škampima u engleskom prijevodu naziva jelima s kozicama. Naime, škampi se u Ribice i tri točkice redovito prevode kao shrimps.

Splitski Makarun, koji je nedavno preuzeo LeMiku u strogom centru Zagreba, na svom jelovniku dostupnom na webu, također škampe prevodi kao shrimps. E sada, po milijunti put otkako postoji Kult Plave Kamenice, moramo naglasiti kako shrimps nisu škampi. Prevoditi škampe kao shrimps jednako je netočno i glupo kao prevoditi janjetinu kao veal (što je teletina), piletinu kao duck (što je patka) ili dagnje kao oysters (što su kamenice) . Budući da je škamp jedan od tri ili četiri najdragocjenija hrvatska prirodna gastronomska proizvoda, ova je zabuna još gora i neodgovornija.

Ponovimo lekciju: škamp se na latinskom zove nephrops norvegicus, te pripada obitelji nephropidae kao i hlapovi. Škamp se na engleskom naziva Norway lobster, langoustine, Dublin Bay Prawn ili naprosto scampi, ali baš nikada shrimp. Shrimp je, s druge strane, oznaka za brojne obitelji uglavnom manjih rakova. Jedna od najpoznatijih zove se caridea. Premda postoje i vrlo plemenite kozice poput famoznog gambera rossa, većina kozica i gastronomski i cijenom izraziti je inferiorna škampima. Možemo razumjeti da loši prevoditelji s kabelskih televizija ne znaju kako škampi nisu shrimps (kozice). Ali, što da mislimo o kuharima, voditeljima i vlasnicima ribljih restorana koji toliko zanemaruju svoj posao, da ne znaju kako škampi nisu shrimps?

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.