Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pisac, novinar i vinar Robert Naprta proizveo je svoj prvi pjenušac Solum Brut Blanc de Blancs

Zasad je prerano ocijeniti Solum Blanc de Blancs. On je sasvim nedavno degoržiran, pa se na nosu neizbježno najviše osjećaju kvasci i CO2. Ali, nije prerano konstatirati kako se radi o precizno napravljenom pjenušcu s ozbiljnom mogućnošću dozrijevanja u boci. Zapravo, Solum Blanc de Blancs vinarije Solum, ostavio nam je snažniji dojam od skoro svih međimurskih pjenušaca koje smo dosad probali, te bi se mogao uvrstiti u malobrojnu prvu ligu hrvatskih pjenušavih vina.

Evo zašto.

Prije svega, Solum Blanc de Blancs kristalno je čist: on nema nikakve rubove ni dodatne elemente koji zamućuju okus pjenušca, tako karakteristične za barem osamdeset posto hrvatske industrije pjenušca. Drugo, on posjeduje onaj jaki , naglašeni vinski okus tipičan za fina pjenušava vina. Treće, Solum perla izrazito intenzivno i dugo, ali uz vrlo male mjehuriće, tako da vizualno podsjeća na šampanjac. I četvrto, izrazito je svjež, ali nije prekiseo. Premda gotovo da i nema šećera, 7,2 grama kiselina fino je usklađeno s nekih 12 posto alkohola.

https://www.instagram.com/p/BSL8-yNjN-Z/?taken-by=kultplavekamenice

Budući da je zasad proveo devet mjeseci na kvascima, bit će više nego zanimljivo vidjeti kako će se Solum razvijati u idućih godinu dana.  S obzirom na bocu koju smo jučer popili, prilično smo optimistični. Solum Brut Blanc de Blancs proizveo je zagrebački književnik i novinar Robert Naprta, od chardonnaya iz svog vinograda u Međimurju.

Naprta se već afirmirao kao jedan do prestižnih proizvođača chardonnaya u Hrvatskoj. Njegov Solum iz teške 2014. pokazao se zapravo izvrsnim oranžom, dok su ranija vina vješto balansirala između velikog tijela i svježine tipične za vinograde sjeverozapadne Hrvatske. Naprtin prvi pjenušac nipošto nije hobistički ni probni projekt. Naime, Solum Brut Blanc de Blancs proizveden je u nekih 3800 boca. Radi se, dakle, o komercijalnom poslu, u čijem je razvoju sudjelovala slovenska konzultantska tvrtka Enologija, čiju nam je stručost i profesionalnost gospodin Naprta jučer elokventno nahvalio .

U Hrvatskoj unatrag nekoliko godina baš svi, i oni koji mogu i oni koji zapravo ne mogu (zbog klimatskih ograničenja), pokušavaju proizvoditi pjenušce. Naprosto zato što tržište, osobito turističko, traži što više domaćih pjenušavih vina. Naprtin Solum Blanc de Blancs, koji dolazi iz područja klimatski optimalnog za proizvodnju pjenušaca, mogao bi postati jedan od zaista rijetkih vrijednih primjera naglo probuđene hrvatske strasti za pjenušavim vinima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.