Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Perlan dubrovački navodno je dvostruko skuplji od pjenušca vinarije Zure. U novinama piše da košta 1500 kuna

Tragajući za ekscesnim cijenama hrvatske vinske industrije, naišli smo i na Perlan dubrovački, pjenušavo vino koje se proizvodi od dubrovačke malvasie. Perlan dubrovački proizvodi konavoska tvrtka Silia Laeta. Javnosti je predstavljen prije nekoliko godina, osvajao je prve nagrade na splitskom Gastu, a u medijima se može pročitati da košta oko 1500 kuna. Dakle, više od maloprodajne cijene Krug Grande Cuveea. Krug je, kako znamo, najcjenjenija šampanjerija uopće. Prije četiri dana na mail adresu Silie Laete poslali smo mail s nekoliko pitanja o cijeni i o značajkama baznog vina (vrijednost pH, vrijeme berbe , eventualno dokiseljavanje i slično). Nismo dobili nikakav odgovor, pa nam preostaje pretpostaviti da su dosad objavljene informacije o cijeni od 1500 kuna za bocu, najvjerojatnije točne.
U svijetlu te cijene, Zurina Quinta Essentia, koja se u podrumu prodaje za 600 kuna plus PDV ( dok se distributerima nudi po višim cijenama), gotovo da se doima decentno. Perlan dubrovački mogao bi, pak, postati apsolutni prvak hrvatskih suvenirskih vina koja, nimalo slučajno, nastaju na jugu Dalmacije i čiju ciljnu grupu kupaca čine neinformirani turisti.
Jer, zaista, nitko tko se imalo razumije u vino i usput osjeća sasvim malo poštovanja prema novcu, neće platiti južni pjenušac onoliko koliko koštaju Perignom, Krug ili Cristal. Konzultant za Perlan dubrovački, kao i za pjenušac Zure, bio je zagrebački profesor Bernard Kozina.
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.