Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo je 10 finalista izbora Restorana godine

restoran-godine

Danas objavljujemo listu prijedloga Kulta Plave Kamenice za izbor Restorana godine. Sastavljajući ovu listu vodili smo se kriterijem restorana kao kompletnog proizvoda, koji uz kuhanje obuhvaća i vinsku kartu, poslugu, ambijent i cjelokupan doživljaj. Tog se kriterija nismo držali jedino u slučaju Bateline, gdje briljantna kuhinja Davida Skoke kompenzira brojne pogreške u vođenju tog restorana. Na listu smo uvrstili restorane koji rade cijelu, ili najveći dio godine, što znači da smo morali izostaviti neke od zaista vrhunskih restorana poput Montea, Alfreda Kellera, Laganinija ili Portraita, što ćemo nadoknaditi u posebnom ljetnom izboru. Važno je naglasiti kako je ova lista prijedlog. Svaki chef, vlasnik ili voditelj restorana koji će sudjelovati u izboru, može na svoj anketni obrazac upisati ime bilo kojeg drugog restorana koji nije na ovoj listi osim, naravno, vlastitog restorana.

Pravila glasanja možete pogledati ovdje

 
 
BATELINA, BANJOLE
dsc04189
David Skoko nikad nije bolje kuhao. Sve ono što je Skoko bio najavljivao prije četiri ili pet godina kad je Batelinu bio uvrstio među nekoliko najboljih hrvatskih restorana, ove jeseni dostiže gotovo punu zrelost. Okusi u Batelini iznijansiraniji su nego bilo kad ranije, dok su se tehnike obrade ribe približile perfektnima
 
 
BEVANDA, OPATIJA
bevanda1
Chef Andrej Barbieri, koji upravo završava mandat u Bevandi, restoran je uveo među najbolje u zemlji. Bevanda je konvencionalni luksuzni restoran čiji se meni bazira na mirkolokalnosti sastojaka i nastojanju da se lokalna kuhinja prevede na gastonomski jezik razumljiv gostima iz cijeloga svijeta koji kao turisti dolaze u restoran.
 
 
CARPACCIO, ZAGREB
carpaccio1

Carpaccio ne želi biti restoran visoke kuhinje, ne razmišlja o Michelinovim zvjezdicama, ali inzistira na standardima koji zadovoljavaju Michelinove preporuke. Carpaccio je skoro savršeno pogodio ukus zagrebačke publike, a u zadnjih godinu dana i gastronomski je ambiciozniji. I sve puniji.

 
DUBRAVKIN PUT, ZAGREB
dubravkin-put-jesen1

Dubravkin put je pod vodstvom Priske Thuring postao najbolji zagrebački restoran. Dubravkin put za ručak nudi niz jednostavnih, ali zaista kreativnih jela baziranih na mediteranskim sastojcima, dok se navečer pretvara u jedini donekle ozbiljan fine dining restoran u Zagrebu. Vinska lista i dalje je jedna od najboljih u Hrvatskoj.

 
NOEL, ZAGREB
noel-prezentacija
Najambiciozniji restoran koji je u Zagrebu otvoren nakon Marcellina, Noel je postigao instantni uspjeh. Zaokruženi projekt s jakim publicitetom, najjačom vinskom listom u Hrvatskoj i širokim konceptom koji nudi sve od visoke kuhinje preko lista čajeva, kava i deserata Petre Jelenić do masovno popularnih koktela barmena Romana Rabika, privukao je nekadašnju stalnu publiku Takenoka, Mana i Marcellina, koja je nekoliko godina čekala mjesto ovakvog profila.
 

PARADIGMA, SPLIT
paradigma-glavna

Split se ipak nije pokazao idealnom cjelogodišnjom lokacijom za Paradigmu ali ovaj ambiciozni projekt koji vodi talentirani chef Ante Udovičić podigao je cijelu destinaciju i gradu dao restoran kakav treba. Paradigma zimi radi u pop-up verzijama.

 
PELEGRINI, ŠIBENIK
pelegrini-glavna
Restoran u renesansnoj šibenskoj palači Pelegrini vodi chef Rudi Štefan, s briljantnom vještinom preobrazbe temeljnih dalmatinskih sastojaka i kulinarskih obrazaca u modernu lokalnu visoku kuhinju. Štefan upravo ispisuje rukopis nove dalmatinske vrhunske kuhinje. 
 
 
PLAVI PODRUM, VOLOSKO
plavi-podrum
Plavi podrum zadnjih je godina održavao status jednog od tri ili četiri najbolja hrvatska restorana zahvaljujući najboljim sastojcima koji se mogu uloviti u Jadranu, ili pronaći u brdima iznad Rijeke. S novim menijem i dolaskom talentirane slastičarke Lucije Bilobrk konačno su se vratili hrabrom kuhanju i ponovno postavljaju standarde za najbolje restorane.
 
 
SAN ROCCO, BRTONIGLA
san rocco
Obitelj Fernetich, vlasnici San Rocca, definitivno je postavila nove, superiorne standarde u hrvatskoj hotelskoj gastronomiji. Razvoj restorana preuzeo je Leo Fernetich, s idejom moderniziranja istarske kuhinje plemenitijim tretmanom lokalnih namirnica. Jedan su od vrlo rijetkih restorana na svijetu koji tartufe definiraju latinskim nazivima, što gostima bolje objašnjava vrijednost jela. U San Roccovim jelima svugdje je vidljiva potraga za mjerom kojom bi se istarska kuhinja digla na visoke svjetske standarde i ostala autentična.
 
 
ZINFANDEL’S ZAGREB
zinfandels-sala

Chef Ana Grgić Zinfandel’sov je hotelski fine dining značajno poboljšala preciznim, dobro izvučenim upečatljivim ali delikatnim okusima. Nenadmašni ambijent originalnog art decoa i klasično školovana posluga, Zinfandel’s čine jednim od najboljih restorana u Hrvatskoj

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.