Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SUSHI TAKEOVER Sushi chef Mladen Križanović od 2. prosinca u Rougemarin Cityju priprema prvi pravi omakase meni u Zagrebu. Evo kako uhvatiti mjesto

Mladen Križanović je sushi chef s certifikatom Tokyo Sushi Akademije, komepetentni kuhar s desetogodišnjim iskustvom u pripremi sushija. Križanović će cijelog prosinca gostovati u Rougemarin Cityju u Petrinjskoj, gdje će pripremati autentični sushi omakase meni. Omakase je izrazito zahtjevan format ali i najzanimljivije iskustvo u japanskim restoranima, još izravnije od chef’s tablea u fine dining restoranima.

Sve sljedove i raspored jela u omakase meniju bira chef, prema sezoni, lokaciji i najboljoj trenutno raspoloživoj ribi i sastojcima. Svaki sushi izrađuje se pojedinačno i odmah servira gostima, a onda se izrađuje idući. Ideja omakasea je gostu prirediti savršeno iskustvo; sushi chef prati goste, komunicira s njima, prati njihov tempo, ponekad i prilagođava idući sushi reakcijama gosta, od kojega se, pak, očekuje da se u potpunosti prepusti chefu. RougeMarin, Križanović i chef Ivan Bašić zagrebačkoj će ga publici omakase predstaviti u nešto energičnijem izdanju, u žamoru gradskog izlaska i za zajedničkim stolom za desetero gostiju, po prilično prijateljskoj cijeni od 50 eura. 

“Već dugo mi nedostaje onaj faktor iznenađenja kad se u restoranu razveseliš kao malo dijete jer te ekipa iz kuhinje iznenadila nekim ludim jelom. Atmosfera je jako bitna i mnogi je podcjenjuju,” kaže Mladen Križanović, kojega je na takeover pozvao vlasnik RougeMarina Marin Medak. “Na putovanjima sam često birao lokale u kojima se po dva sata sjedi za velikim zajedničkim stolovima,” objašnjava Medak,” prostor je ispunjen žamorom i jede se fenomenalna hranu za nevelik novac. Naravno da se istog trena želim lansirati baš tamo!“ otkrio je Marin Medak.

U RougeMarinu će tako od 2. prosinca za desetak gostiju u dvosatnom ritualu posluživati  25 različitih malih jela, od sushija do ramena i drugih japanskih klasika, pripremljenih s hrvatskim namirnicama. Rezervacija je nužna jer je prostor vrlo ograničen, a omakase će se posluživati samo u dva termina određene dane u tjednu. Gosti mogu očekivati ozbiljan pristup sushiju.

“Želim se odmaknuti od fusiona, majoneza i raznih krema u japanskoj kuhinji. Mi ćemo koristiti tradicionalne japanske tehnike koje sam naučio u Tokiju i autohtone namirnice kao što su trilje, srdele, šaruni pa i plavi rak,“ najavljuje Križanović. Plavi rak još nije konvencija u hrvatskim restoranima iako se kao invazivna vrsta u Jadranu širi već dvadesetak godina i koristi ga većina ozbiljnih europskih restorana. U RougeMarin Cityju plavog raka će servirati u gyozama.

Osim gyoza s plavim rakom i sushija, ne meniju će biti jela losos pastrvom, lignjom, gofom, lucem, palamidom i tunom, ovisno o dostupnosti, chawanmushi sa školjkama, tsukemono, tamagoyaki i drugo, a meni će se slagati noć prije dolaska novih gostiju. RougeMarin City termine će najavljivati na svojim društvenim mrežama. “Želja mi je da Zagrebu ponudimo mjesto gdje se ljudi druže, isprobavaju zanimljiva jela po pristupačnoj cijeni i mogu ponovno doći jer se meni konstantno mijenja!“ kaže Marin Medak. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.