Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MASTERCHEFOV STRATEŠKI PROBLEM Zadnjih nekoliko sezona hrvatskog MasterChefa razlikuje se od originalnog MasterChefa kao školski hakl od profesionalnog nogometa 

Zadnje tri sezone MasterChefa drastično su loše. Nekompetentni suci, producentski ekscesi i sve netalentiraniji natjecatelji. Strateški razlog takvoj degradaciji velike međunarodne franšize nije u pojedinačnim pogreškama, nedostatku talenta natjecatelja ili neiskustvu vodstva Nove TV. Strateški razlog degradacije hrvatskog MasterChefa jest u dubinskoj promjeni formata do koje je došlo u njegovim recentnim izdanjima.

Originalni MasterChef jest natjecateljski reality show, ali s jasnom namjerom. Originalni MasterChef mora lansirati kuharske talente koji su kadri stvoriti ime u restoranskoj industriji. Originalni MasterChef nije, dakle, samo zabavni reality show nego program s kulinarskim autoritetom. Baš na temelju profesionalnog autoriteta i profesionalnih uspjeha njegovih sudionika, MasterChef bi trebao okupljati sponzore. Podsjetimo, među sucima prvih izdanja hrvatskog MasterChefa bili su Mate Janković, Andrej Barbieri i Dino Galvagno, a jedan od finalista ranijih sezona, Marko Gajski, danas je chef korčulanskog Michelinova restorana LD.

U zadnjim sezonama, međutim, hrvatski MasterChef nije lansirao nijednog bar donekle poznatog novog chefa. Sinopsis hrvatskog MasterChefa u posljednje tri sezone svodi se na postizanje što veće gledanosti alatima tipičnima za najniže vrste realityja. Natjecatelji i suci ne biraju se na temelju talenta i stručnosti, nego na temelju prilagođenosti realityju niskog stila. Osim u slučajevima gostovanja pojedinih uistinu važnijih chefova, hrvatski MasterChef izgubio je profesionalni sadržaj i pretvorio se u televizijski bastard teško gledljiv bilo kome tko zna kuhati. Hrvatski je MasterChef postao upravo ono što MasterChef ne bi smio biti: neukusna izložba nespretnosti i neznanja. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.