Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Svi vrlo dobro znaju da lošinjski Alfred Keller nije najbolji restoran u Europi. Zašto se pobogu lošinjska Jadranka gromoglasno hvali tom ‘nagradom’?

keller-g

Hrvatski su mediji u listopadu objavili da je lošinjski Alfred Keller u hotelu Alhambra proglašen najboljim fine dining restoranom u Europi. Tu je titulu Alfredu Kelleru dodijelila platforma koja se zove World Culinary Awards i koja postoji tek nekoliko godina.

Riječ ne naravno, o najlažnijoj “nagradi” dosad dodijeljenoj hrvatskom ugostiteljstvu i turizmu. Tvrditi da je Alfred Keller najbolji fine dining restoran u Europi jednako je kao tvrditi da je zagrebački Dinamo najbolji nogometni klub na svijetu. Alfred Keller, koji nije loš, ima prekrasan vrt i odličnu vinsku kartu, tek je jedan od jedanaest hrvatskih i više od tisuću svjetskih restorana s jednom Michelinovom zvjezdicom

I ništa više. Kraj zaista velikih restorana u susjedstvu, da ne govorimo o onima u Francuskoj ili Španjolskoj ili Londonu, kraj velikih restoranu u susjedstvu od Hiše Franko, preko Amadora do Mudeca ili Pergole, tvrditi da je Alfred Keller najbolji fine dining restoran u Europi nije samo osobito težak slučaj fake newsa, nego jednako gadan primjer antipropagande za sam Alfred Keller. Uprava lošinjske Jadranke, vlasnice Alhambre i Alfreda Kellera, svim je medijima poslala priopćenje da se iznimno ponosi tom “nagradom” što su mnogi hladno objavili.

E sada, i vlasnici Jadranke i chef Alfreda Kellera i mnogi zaposlenici Jadranke (s nekima smo razgovarali poslije “nagrade”) savršeno dobro znaju da Alfred Keller nije najbolji fine dining restoran u Europi. Kao što to znaju i skoro svi gosti Alfreda Kellera. Budući da je sadržaj “nagrade” kojom se Jadranka hvalila u javnosti očigledno lažan, što nam to govori o načelima poslovanja Alfreda Kellera?

To sugerira da su neka od tih načela, barem kad je riječ o PR-u, također lažna.

A ozbiljan restoran trebao bi biti mjesto kojem gosti vjeruju. I utoliko je oglašavanje “nagrade” za najbolji fine dining restoran u Europi čista i jako štetna antipropaganda za Alfred Keller. Jadrankino je vodstvo, međutim, odlučilo investirati u pošast lažnih nagrada koja se širi globalnom ugostiteljstvom i turizmom, pa je tako ista ta platforma/inicijativa World Culinary Awards Alfredu Kelleru početkom godine dodijelila nagradu za najbolji hotelski fine dining restoran u Europi. Dakle, u manje od dvanaest mjeseci jedna je organizacija proglasila Alfred Keller najboljim u Europi u dvije kategorije. Baš kao da je Dinamo u jednoj sezoni osvojio dvije Lige prvaka.

“Nagrada” za najbolji fine dining restoran u Europi za lošinjski Alfred Keller najbedastiji je primjer promoviranja restorana koji smo dosad zabilježili u Hrvatskoj.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.