Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na ručku s obitelji Pilato uz bogatu zimsku maneštru probali smo novo izdanje Malvazije sur Lie, njihovog najpoznatijeg vina

Vinarija Pilato iz Lašića kraj Vižinade već je nekoliko godina u kontinuiranom kvalitativnom i tržišnom usponu. Decanter je više malvazija obitelji Pilato ocijenio s 95 ili 96 bodova, a slatki Serafin dobio je 94 boda na international Wine Challengeu.

Prodaja je visoka i stabilna. Pilato sada puni oko 80 tisuća butelja godišnje, i skoro sve se vrlo brzo proda. Ove su godine, primjerice, u podrumu najbolje prodavali najskuplje vino, Malvaziju sur Lie. “Turisti su Malvaziju sur Lie kupovali na kartone. Jedan je gospodin odjednom uzeo čak jedanaest kartona,” pričao nam je u ponedjeljak Sanjin Pilato, Eliđov sin, koji igra sve važniju ulogu u upravljanju vinarijom. Visoke ocjene i visoka prodaja dobre su vijesti, koje vrlo često idu zajedno.

Nama se, međutim, dugoročno najvažnijim čini prelazak na ekološki uzgoj grožđa. Obitelj Pilato tek je nedavno prebacila svoje vinograde u ekološki režim, a onda je došla najkompliciranija berba u zadnjih deset godina. Kiše i bolesti mogu biti neprijatelji ekološkog pristupa vinogradarstvu. Eliđo Pilato, međutim, smatra kako je ekološki pristup baš u ovoj teškoj godini, položio ispit.

“U redu, bili smo stalno u vinogradu, često smo koristili sredstva koja ekološki uzgoj dopušta, dakle sumpor i bakar, zahvaljujući strojevima koje smo kupili osigurali smo da bakar ne pada na tlo, jer cilj ekološkog uzgoja ne može biti taloženje bakra u zemlji. I na kraju smo prezadovoljni kvalitetom grožđa, a i količine su dobre,” kaže gospodin Pilato.

Obitelj Pilato

Pilato je, kao i neki drugi istarski vinari, napomenuo da ocjena o vrhunskoj kvaliteti grožđa iz ovogodišnje berbe vrijedi za bijele sorte, osobito za malvaziju, dok su crne sorte prošle slabije: “Crno grožđe nakupilo je dosta šećera i ima potencijalno visoke alkohole, ali sada nam se čini kao da su vina šuplja, kao da im nešto nedostaje,” smatra Pilato. U lijepoj blagovaonici Vile Pilato, koja se tijekom sezone iznajmljuje, probali smo nekoliko vina iz lanjske berbe, koja su zadržala svježinu, a zatim malvaziju iz ovogodišnje berbe. Riječ je o vinu koje zaista puno obećava.

Kao i neki drugi uzorci novih malvazija, i Pilatovo vino iz 2023. ujedinjuje uzornu, iskričavu svježinu sa zrelim aromama i okusima i punim tijelom, što je optimalna kombinacija za zaista dobru malvaziju. Apsolutna zvijezda našeg tastinga kod obitelji Pilato bila je, očekivano, Malvazija sur Lie iz 2020. godine, koja još nije došla na tržište; dapače, još nema ni etiketu. Eliđo Pilato s Malvazijom sur Lie izgradio je snažan nišni brend. Riječ je o vinu kojeg nikad nema dovoljno, i koje restorateri vole držati na vinskim kartama.

Malvazija sur Lie iz 2020. predstavlja još jedan kvalitativni korak naprijed. Uz uobičajenu kremoznost, širinu i raskošni bouquet i okuse veoma zrelog žutog voća, ona se može pohvaliti naglašenijom svježinom, svjetlijim tonovima i čvršćom, vertikalnijom strukturom s manje vidljivog utjecaja drva. Malvazija sur Lie iz 2020. sigurno će nastaviti šampionsku tradiciju svojih prethodnica. Ona posjeduje potencijal da postane najbolje ocijenjena Pilatova Malvazija sur Lie do danas.

Uz ovo sjajno vino uživali smo u tradicionalnoj, krepkoj zimskoj maneštri koju je skuhala gospođa Pilato: radi se o pravoj starinskoj gustoj nmaneštri od pasiranog graha, krumpira i povrća, s paštom. Na odličnu smo juhu nakapali malo finog vrlo aromatičnog Pilatova mladog ulja. A zatim nam je Sanjin Pilato na ognjištu perfektno, medium rare, ispekao sočne fiorentine.

Steakovi su kupljeni kod mesara koji je pobijedio na Sajmu pršuta u Tinjanu. Nismo, nažalost,  imali puno vremena za mirisne fritule gospođe Pilato, jer smo morali na iduće kušanje, ali fritule su bile toliko mirisne, meke i ukusne da smo na odlasku, doslovno s nogu, pojeli gotovo sve, i još par jednako dobrih kroštula. 

Detaljni izvještaj o vinima obitelji Pilato kao i o njihovoj uspješnoj borbi protiv lošeg vremena i bolesti vinove loze u prvoj godini ekološkog uzgoja vinograda, objavit ćemo u novom Vinskom izvještaju Kulta Plave Kamenice.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.