Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na HTV-u 3 gledali smo izvrsnu reportažu koja dokazuje da se u Poljskoj masovno proizvodi pokvarena govedina, koja se vjerojatno prodaje i u Hrvatskoj 

bolesne-krave

Treći program Hrvatske televizije u četvrtak navečer emitirao je odličnu francusku istraživačku emisiju o prijevarama u prehrambenoj industriji. Središnji i najvažniji dio Prijevare s hranom činio je prilog o mesnoj industriji.

Jedan se istraživački novinar zaposlio u jednoj od 400 poljskih klaonica. Pa je snimio polumrtve krave s bijelom pjenom na ustima, kako se istovaruju iz kamiona i dovlače u klaonicu, gdje ih se ubija bez da ih je veterinar pregledao.

Meso tih teško  bolesnih, polumrtvih životinja zatim ulazi u lanac prehrambene industrije, kao da je riječ o mesu zdravih životinja Klaonica u kojoj je novinar radio izvozila je govedinu u četrnaest država. Pošto su zaista potresne i dosta degutantne snimke jadnih životinja i njihova trulog mesa objavljene na poljskim televizijama, izbio je ogroman  skandal.

Međutim, poljska Vlada nije poduzela ništa konkretno, jer je korištenje teško bolesnih krava čije meso ljudi ne bi smjeli jesti, jedan od dominantnih poslovnih modela poljske mesne industrije, koja na bolesnim kravama ostvaruje ekstraprofit.

Godinu dana prije pandemije Europska Unija poslala je svoje inspektore u poljske klaonice. Oni su zaključili da poljska mesna industrija redovito krši elementarna sanitarna pravila i da ne postoji sljedivost mesa. Poljska je 2021. izvezla govedine u vrijednosti od milijardu i 380 milijuna dolara, što tu zemlju čini sedmim najvećim izvoznikom  goveđeg mesa na svijetu.

Hrvatska je također preplavljena  poljskom govedinom, bilo da je riječ o mesu iz supermarketa ili o mesu za restorane i hotele. Kad na deklaraciji bifteka ili  pljeskavica vidimo da dolaze iz Poljske, trebali bismo se sjetiti groznih prizora bolesnih, polu uginulih krava iz poljskih klaonica. I zapitati se želimo li jesti meso iz zemlje koja sustavno proizvodi i pokvarenu govedinu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.