Norbert Niederkofler jedan je od najvećih talijanskih chefova svih vremena. Poznat po svojoj Cook the Mountain filozofiji, koja ide u tolike ekstreme da u svojoj kuhinji koristi samo sastojke koje su dostpuni u planinama Dolomita, promjenio je i afirmirao talijansku planinsku kuhinju. Prije šest godina za restoran St. Hubertus u San Cassianu dobio je tri Michelinove zvjezdice. Zatim je ove godine odradio posljedni servis nakon što je luksuzna Amam grupacija preuzela hotel i odlučila sve renovirati te vratio svoje zvjezdice.
Niederkoflernije dugo čekao, i u srpnju je otvorio novi, atraktivni restoran Atelier Moessmer u Brunicu, šarmantnom selcu poznatom po skijalištu Kronplatz. U Atelieru Moessmer, dizajniranom u prekrasnim staklenim stijenama, chef Niederkofler je nastavio filozofiju planinske visoke kuhinje s izuzetno lokalnim sastojcima. U manje od pola godine nego što je otvorio svoja vrata, Atelier Moessmer dobio je tri Michelinove zvjezdice i jednu zelenu zvjezdicu, što je rijetkost. Običaj je da Michelin restoranima dodjeljuje jednu ili dvije zvjezdice, pa tek onda odlučuje o trećoj. Posljednji ovakav slučaj, dodjeljivanja tri zvjezdice nekoliko mjeseci nakon otvaranja, bio je Plenitude u Parizu.
Tri zvjezdice dobio je i restoran Quatro Passi u Napulju za kojeg inspektori kažu da je uspješno proveo generacijsku tranziciju. U Quattro Passi trenutno kuha sin chefa-vlasnika Fabrizio Mellino, koji kreira mediteranska jela najvišeg ranga. U ostatku vodiča, 26 restorana dobilo je jednu Michelinovu zvjezdicu, a pet restorana dvije zvjezdice. Italija je tako druga najzvjezdanija europska zemlja nakon Francuske s ukupno 13 restorana s tri zvjezdice.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.