Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Krajem studenog u Slavoniji i Baranji održava se prvi Graševina Masterclass, ozbiljan događaj posvećen najraširenijoj hrvatskoj vinskoj sorti

U ponedjeljak i utorak 27. i 28. studenog, u Kneževim vinogradima, Suzi, Osijeku, Pleternici, Kutjevu, i Feričancima održava se prvi Graševina Masterclass. Prvi Graševina Masterclass priređuje udruga Graševina Croatica, čiji su čelnici, čini se, bili nadahnuti slovenskim Masterclassom Rebula Brda kojeg je prije šest godina bio osmislio Marjan Simčič, najvažniji slovenski vinar današnjice.

Masterclass Rebula Brda uzorno je organizirani događaj, tijekom kojeg se o rebuli i o terroiru Goriških brda i Collia razgovara na razini akademskih rasprava s jačim znanstvenim argumentima. Svakako je dobro što organizatori Graševina Masterclassa imaju slične ambicije, s tim da će prvi Graševina Masterclass obuhvatiti i slavonska crna vina, kako bi što snažnije afirmirao vinsku scenu istočne Hrvatske.

Prvi Graševina Masterclass počinje ručkom u restoranu podruma Kolar u baranjskoj Suzi. Slijedi radionica posvećena slaganju graševine i slastica koju će voditi Ivan Jug, suvlasnik Noela i najbolji hrvatski sommelier (premda je na ovogodišnjem nacionalnom prvenstvu sommeliera osvojio drugo mjesto gospodin Jug jest najbolji hrvatski i sommelier).

Sweet & Sour masterclass održat će se u povijesnom beljskom Starom podrumu u Kneževim vinogradima. Ivan Jug vodit će i radionicu posvećenu najboljim aktualnim graševinama, koja se priređuje u Terra Nigri u Čepinu kraj Osijeka.

U utorak će u pleterničkoj vinariji Markota chef Ivan Đukić i sommelier Darko Lugarić voditi masterclass o slaganju graševine i suhog mesa pod nazivom Charcuterie Brunch & Wines, dok će se u vinariji Vlade Krauthakera razgovarati o povijesti i perspektivama crnog pinota u Kutjevačkom vinogorju. Naposljetku, u vinariji Enosophia (Feravino) u Feričancima Darko Lugarić predstavit će niz važnih slavonskih crnih vina. Sve informacije na web stranici Graševina Masterclassa.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.