Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Cattunarove Colline iz 2011. i 2015. uvjerljivo dokazuju da malvazija može odležavati dugo i trijumfalno 

Dugo dozrijevanje suhih bijelih vina često je sporno pitanje, osim kad je riječ o burgundijskim grand cru položajima i pojedinim njemačkim i austrijskim rizlinzima. Osim velikih bijelih burgundaca, jedina šira skupina suhih bijelih vina koja uvijek može veoma dugo dozrijevati jesu bijela vina iz Rioje.

Primjerice, Lopez de Herredia svoju Tondoniu Gran Reservu pušta na tržište desetak ili više godina poslije berbe, a na stranicama poput Wine Searchera trenutno se mogu pronaći podaci o bocama iz 2001. ili 1996. koje su i dalje u prodaji. Istarska malvazija do prije se pet ili šest godina uglavnom pila posve svježa, uz nekoliko iznimaka, poput Kozlovićeve Santa Lucie ili Lagunine Vižinade među klasičnim bijelim vinima i uz još ponešto oranža.

Naravno, i neke malvazije vinificirane kao svježe doživjele su visoke godine, Polettijeve primjerice, ali one nisu bile namijenjene odležavanju. Ovih smo dana u podrumu Franca Cattunara u Novoj Vasi kraj Brtonigle probali dvije u drvu odležane macerirane malvazije vrlo sličnog stila, koje su dosad najuvjerljivije pokazale da istarska malvazija ima jako velik potencijal odležavanja i poboljšavanja s godinama.

Riječ je o malvazijama Collina iz 2011. i 2015. Collina iz 2011. široko je, svijetlo, moćno i elegantno, kremozno vino puno aroma i okusa svježih i suhih marelica, bresaka i suhih citrusa; drvo se u potpunosti integriralo tako da je vino posve skladno, bez ikakvih rubova. Colina iz 2011. sad je na svom vrhuncu. Trebalo bi je piti uz najplemenitiju bijelu ribu, jastoge, škampe i vrganje. Nažalost, u Cattunarovoj arhivi ostalo je tek stotinjak boca. Collina iz 2015. potencijalno je još bolje vino od Colline iz 2011. U bouquetu i okusu Colline iz 2015. još se osjeti drvo, no primjer Colline iz 2011. pokazuje da će se drvo za nekoliko godina u cijelosti integrirati. Drugi elementi bouqueta i okusa Colline iz 2015. slični su Collini iz 2011, uz jednu bitnu iznimku.

Collina iz 2015. ima višu kiselinu i još čvršću strukturu od svoje prethodnice. Radi se o briljantnom vinu, koje će biti na vrhuncu za dvije ili tri godine trajat će još desetak godina. U obje Colline ne osjete se ni najmanji tragovi oksidacije. Malvazije poput Cattunarovih Collina iz 2011. i 2015. iznimno su važne jer afirmiraju istarsku malvaziju kao sortu koja u kontinuitetu može davati vina za vrlo dugo odležavanje, kao što afirmiraju Istru kao regiju velikih bijelih vina. Osim ovih zaista impresivnih odležanih malvazija, u Cattunarovoj smo vinariji kušali i dvadesetak uzoraka vina iz ovogodišnje berbe, koja se u zapadnoj Istri, čini se, na kraju pokazala prilično uspješnom barem za bijele sorte. O tim ćemo vinima detaljnije pisati u novom Vinskom izvještaju Kulta Plave Kamenice.

Sada, međutim, moramo spomenuti uzorak malvazije od starih loza s položaja Bratovići, koji je uspio spojiti dosta nevjerojatnih 7,2 grama ukupnih kiselina s više od 14 posto alkohola. Kušali smo i jedan mladi macerat prepun veoma zrelog voća, koji za razliku od drugih Cattunarovih maceriranih malvazija neće odležavati u drvu nego će se buteljirati iz inoksa. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.