Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I IRINOX NAJAVLJUJU IZBOR RESTORANA GODINE 2O23. Ovo su kandidati najkompetitivnijeg izbora dosad

Novi izbor Restorana godine Kulta Plave Kamenice i Irinoxa mogao bi biti najkompetitivniji dosad, jer se na našoj kandidatskoj listi našlo čak trideset restorana. Posebno smo ponosni što je pokrovitelj ovogodišnjeg izbora talijanski Irinox, proizvođač prvoklasnih rashladnih uređaja za profesionalne kuhinje kojeg u Hrvatskoj zastupa tvrtka Interlink Gastro.

Podsjetimo, Restoran godine, kao i Chefa godine, biraju isključivo profesionalci iz restoranske industrije: chefovi, restorateri, investitori i gastro novinari. Svaki birač može glasati za pet restorana. Prvi restoran dobiva 10 bodova, drugoplasirani 8 bodova, treći 6, četvrti 4 a petoplasirani 2 boda.

irinox-banner

Ni jedan birač ne smije glasati za restoran s kojim je poslovno povezan. Lista koju danas objavljujemo nije obvezujuća: to znači da birači mogu glasati i za restorane koji nisu na našoj listi kandidata, tako da na svom glasačkom listiću navedu restoran i dodijele mu bodove po sistemu ocjenjivanja izbora za Restoran godine.

Ove smo godine, nažalost, s liste kandidata morali maknuti Noel, jedan od najvažnijih hrvatskih fine dining restorana i jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom. Noel, je prije nekoliko tjedana ostao bez Brune Vokala, višegodišnjeg glavnog chefa, a u restoranima Noelova gastronomskog ranga chefovi igraju jednu od presudnih uloga. U Noelovu je slučaju, dakle, riječ o protokolu našeg izbora.

Kad Michelinovi restorani ostaju bez glavnog chefa, automatski ih eliminiramo s liste kandidata za Restoran godine. Isto smo svojedobno učinili s Boškincem, kojeg smo ove godine poslije dobre sezone novog chefa Bogomila Križa vratili na kandidatsku listu. Jednako smo postupili i u slučaju Drage di Lovrana  kad je taj restoran ostao bez Denija Srdoča. Prilično smo sigurni da će Noel uspješno proći kroz tranzicijsko razdoblje i da će se iduće godine ponovno natjecati za titulu Restorana godine. Lani je u izboru za Restoran godine Kulta Plave Kamenice pobijedio rovinjski Cap Aureo chefa Jeffreya Velle. Evo liste kandidata za Restoran godine 2023.

1. 360, Dubrovnik 

Dubrovački 360 s Michelinovom zvjezdicom dobar je primjer luksuznog hedonističkog mediteranskog restorana s vrlo preciznim kuhanjem, očaravajućim ambijentom i odličnom vinskom kartom.

2. Agli Amici, Rovinj

Rovinjski restoran obitelji Scarello bavi se visokim interpretacijama sjevernotalijanske i istarske kuhinje. Njihov sommelier Kristijan Harjač novi je prvak Hrvatske.

3. Boškinac, Pag

Boškinac se poslije više od godinu dana traženja vratio u veliku formu. Ovogodišnji je Boškinac veoma dobar lokalno-sezonski restoran u jedinstvenom otočkom ambijentu.

4. Cap Aureo, Rovinj

Lanjski je pobjednik i ove godine izvanredan.Cap Aureo spaja vrhunske sezonske namirnice, univerzalne luksuzne sastojke popt kavijara, modernističku gastronomsku viziju, virtuozne tehnike i jako dobru vinsku kartu.

5. Carpaccio, Zagreb

carpaccio kandidati

Carpaccio je već dvanaest godina najpopularniji zagrebački “gradski” restoran. Carpaccio je primjer ugostiteljstva koje odgovara visokim međunarodnim standardima.

6. Damir&Ornella, Novigrad

damir-ornella-2

Hrana u Damiru&Ornelli može biti briljantna. Radi se o najboljem restoranu sa sirovom ribom u Hrvatskoj. Damir&Ornella zaostaje u ugostiteljstvu, ali ponekad gostima zaista može prirediti gastronomski iznimno vrijedan doživljaj.

7. Dvor, Split

Dvor je muzej suvremene umjetnosti dalmatinskog kulinarstva. Dvor je spojio visoke gastronomske standarde s visokom komercijalnošću, tako da je tijekom ljeta stalno prepun.

8. Hidden Wine Bistro, Rijeka

Foto/Matija Djanješić

Hidden Denija Srdoča najenergičniji je, najseksi, najzabavniji bistro u cijeloj Hrvatskoj. Hidden je mjesto zbog kojeg se veselimo vožnji do Rijeke.

9. Konoba Boba, Murter

konoba-boba

Konoba Boba može se pohvaliti originalnim kuhanjem, odličnim jadranskim sastojcima i veoma solidnom vinskom listom. 

10. Konoba Opat, Kornati

kornati-opat

Konoba Opat u vlasništvu Ante Božikova najboljeg prijatelja Bobinog vlasnika Vjeke Bašića, pokazuje zašto nautičari vole kornatske restorane. Hrana je raskošna, ukusna i jednostavna.

11. Korak, Plešivica

Restoran Korak zasluženo je dobio Michelinovu zvjezdicu. Restoran Korak poslužuje mikrolokalni fine dining, s ponekim ozbiljno elaboriranim jelima, u jednom od najljepših restoranskih ugođaja u kontinentalnoj Hrvatskoj.

12. LD, Korčula

LD, s Michelinovom zvjezdicom, luksuzni je restoran definiran lijepim ambijentom i tehnički preciznim kuhanjem, kakav je neophodno potreban destinacijama poput Korčule.

13. ManO2, Zagreb

ManO2 čisti je gastronomski spektakl. Flambojantno progresivno kuhanje chefa Hrvoja Kroflina, koji je nedavno proveo par tjedana u Japanu, odlično se slaže s ultraprofesionalnom ali nekonvencionalnom vinskom kartom sommeliera Marka Rundeka.

14. Maredo, Zagreb 

maredo-sala

Otkako se lani preuredio, Maredo je postao jedinstveni melange gastrotainmenta, steakhousea i luksuznog sushi bara s kavijarom i škampima, sve to uz vrlo dobra vina.

15. Marina, Novigrad

marina-interijer

Marina je najbolji autorski riblji restoran u Hrvatskoj. U Marini ne možete jesti ništa osim riba, rakova, školjki i algi. I to sve prvoklasno i inovativno.

16. Matsunoki, Mali Lošinj 

matsunoki-interijer (1)

Matsunoki je raskošani, skup japanski restoran u lošinjskom hotelu Bellevue, s jednom od boljih vinskih karti u Hrvatskoj.

17. Miramare by Fratelli Cerea, Poreč

Prvi hrvatski restoran proslavljene braće Cerea (njihov Da Vittorio ima tri Michelinove zvjezdice) podjednako oduševljava različitim formatima pizze, uvjerljivo najukusnijim pastama u Hrvatskoj (Da Vittorio i Pescatora) kao i neodoljivim desertima najvišeg zanatskog ranga.

18. Monte, Rovinj

Monte je pouzdani, hedonistički fine dining restoran, prvi u Hrvatskoj s Michelinovom zvjezdicom, koji je 2023. napravio značajan iskorak hrabrim menijem posvećenim isključivo hlapovima.

19. Nav, Zagreb

Nav je najvažniji avangardni restoran u povijesti hrvatske gastronomije, koji sustavno definira novu hrvatsku kuhinju.

20. Navis, Opatija

Navis je prvoklasni klasični restoran s vrhunskim sastojcima, osobito onima iz mora, prelijepim pogledima na Kvarner, i širokom, međunarodno relevantnom vinskom listom.

21. Nebo by Deni Srdoč, Rijeka

Foto/Matija Djanješić

Nebo je restoran posvećen modernim interpretacijama hrvatskih regionalnih kuhinja. Nebo je zasluženo dobilo Michelinovu zvjezdicu samo dva mjeseca poslije otvorenja. Vinska karta jednako je ambiciozna kao i meni chefa Denija Srdoča.

22. Pelegrini, Šibenik

pelegrini

Pelegrini s Michelinovom zvjezdicom hedonistički je restoran moderne dalmatinske kuhinje. Hrana je pripremljena nevjerojatno precizno, bez ijedne pogreške, servis uvjerljivo najbolji u Dalmaciji, a vinska karta sjajnog sommeliera Branimira Vukšića spaja identitetska lokalna vina s velikim svjetskim vinima.

23. Plavi podrum, Volosko

Foto/Matija Djanješić

Plavi podrum već je dvadesetak godina najbolji konvencionalni restoran u Hrvatskoj. Škampi i jadranske ribe forte su Plavog podruma, ali tu su naravno i vrhunske sezonske gljive, selekcija najvažnijih hrvatskih ulja kao i šampionska vinska karta.

24. San Rocco, Brtonigla

San Rocco je bez ikakve konkurencije najbolji tartufarski restoran u Hrvatskoj. San Rocco ima veoma kompetentnu, hrvatsko-internacionalnu vinsku kartu i vrhunski servis.

25. Spinnaker, Poreč

spinnaker-sala

Spinnaker je do ovosezonskog otvaranja Miramarea by Fratelli Cerea bio jedini fine dining restoran u Poreču. Hrana je lokalna i veoma civilizirana, a vinska karta jedna od najstručnijih u Istri. 

26. Tač, Zagreb

tac-g

Tač je apsolutni šampion zagrebačke i hrvatske tradicijske nacionalne kuhinje. Tač je restoran s najviše svježih i sezonskih sastojaka u Zagrebu.

27. Tekka, Zagreb

tekka

Tekka, najbolji zagrebački i hrvatski japanski restoran, ove je godine još malo podigla letvicu pa sad redovito nudi kavijar, kao i gunkan s ježincima. Tekka u Rovinju ne zaostaje za Tekkom u Zagrebu.

28. Theatrium, Zagreb

theatrium

Theatrium je gastronomski bistro koji povezuje klasične favorite poput bečkog šnicla i tartar bifteka, s najukusnijim pastama i rižotima u Zagrebu, pa onda s još nekoliko veoma modernih, intenzivnih nekonvencionalnih jela poput škampa s kavijarom i dragoljubom, uz tri kiselo slatke redukcije.

29. Tian am Meer, Zadar

Bečki Tian čuvenog austrijsko-hrvatskog chefa Paula Ivića, prvi je europski vegetarijanski restoran koji je dobio Michelinovu zvjezdicu. Zadarsko pop-up izdanje čini nam se još kreativnijim od bečkog originala.

30. Zinfandel’s, Esplanade, Zagreb

zinfandel

Zinfandel’s označava vrhunac raskoši visoke hotelske kuhinje koji smo ikad vidjeli i doživjeli u Hrvatskoj. Zinfandel’s priprema  senzualnu i raskošnu hranu, ima vrhunski servis i uvjerljivo najljepšu blagovaonicu u cijeloj zemlji.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.