Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novo izdanje Glenmorangie Nectar d’Or single malta sada ima 16 godina, novi izbor bačava i doista je pun pogodak 

Glenmorangie destilerija sa samog sjevera škotskog Higlanda desetljećima je ikona, za neke i jedan odeponima škotskih single maltova. Njihov vrlo profinjeni destilat ima posve zasluženo širok krug poklonika i ljubitelja jakih pića, čak među i onih kojima whisky možda nije prvi izbor.

Uobičajeno, njihovo izdanje Nectar d’Or osobno koristimo kao ‘as iz rukava’ kada nekome nosimo whisky na poklon. Zapravo smo i nemali broj ljudi ‘navukli’ na škotske maltove upravo preko Nectar d’Or. U novoj inkarnaciji koju smo ekskluzivno imali prigodu kušati, a upravo izlazi na tržište u osjetno zrelijem obličju, još nam je privlačniji i ukusniji.

Destilerija Glenmorangie osnovana je u škotskom Taineu prije 180 godina i u mnogočemu je drugačija od ostalih maltova. Naime, još od 1887. godine koriste bakrene kotlove koji su poznati po izuzetno tankim i visokim vratovima posve neuobičajenima za ostale destilerije. Riječ je o pomalo čudnom spletu okolnosti jer se zapravo radi o kotlovima izvorno napravljenima ne za whisky nego proizvodnju gina! Konkretno, prvi par kotlova kupljen je kao rabljena oprema iz engleske John Taylor’s gin destilerije ili pojedostavljeno kao ‘second hand’ kotlovi.

Samim time i konstrukcija im je neobična, s vratovima visokima preko 5 metara (čitavi kotlovi su visoki 7 metara, najviši su u Škotskoj i popularno ih nazivaju ‘žirafama’) te grijanjem na zavojnice s vrućom parom. Tadašnji malt kotlovi u pravilu su bili niži i grijani direktnim plamenom dok je ovo bila potpuna novost koja je postavila buduće standarde.

Rezultat takve konstrukcije vrlo su lagani, profinjeni i naglašeno voćni destilati koji su do danas zaštitni znak Glenmorangie whiskyja. Naglašeno lagani profil gotovo je savršen za dozrijevanje u različitim vrstama hrastovih bačava i Glenmorangie tu prednost koristi do maksimuma.

Osnovnu paletu whiskyja čini bazno izdanje od 10 godina dozrijevalo u bourbonskim bačvama, dok se ostatak etiketa mahom odnosi na finiširanje dodatni niz godina u sherry (Lasanta), porto (Quinta Ruban) ili izboru pomalo neobičnih bačava poput francuskih i španjolskih vina, rumova ili cognaca. Glenmorangie je i jedan od pionira tehnike finiširanja u različitim bačvama.

Etiketa koju posebno volimo upravo je Nectar d’Or koja je nakon desetgodišnjeg dozrijevanja u bourbonskim bačvama dodatno dozrijevana (finiširana) u bačvama koje su izvorno korištene za slatko desertno vino iz francuske regije Sauternes (smještene unutar slavnog Bordeauxa). Upravo to vino dodaje onu slasnu voćnu notu zrelih bresaka, marelica, bijelih šljiva, cvjetnog meda i medenjaka uz vrlo primjetnu notu toplog peciva poput croissanta. Te desertne vinske note baš su ono što je dodatno privlačno i onima koji uobičajeno čak i nisu skloni single malt whiskyjima.

Tim blendera predvođen dr. Billom Lumsdenom, jednim od najkompetentnjih master blendera škotske industrije  te ekspertom za fermentacije i dozrijevanje, već godinama eksperimentira s čitavim nizom neobičnih bačava koje donose i poprilično nečekivane aromatske note.

Jedan od nedavnih doista zanimljivih izdanja bio je i Glenmorangie A Tale of Cake finiširan u bačvama mađarskog Tokajca (desertnog vina od prosušenih bobica sorte furmint s plemenitom plijesni), izrazite voćnosti. Upravo te bačve sada čine i novi profil Nectar d’Or.

Dakle, dosadašnje izdanje nosilo je oznaku 12 godina, a sada je Glenmorangie Nectar d’Or osjetno zreliji 16-godišnjak, finiširan u kombinaciji bačava Sauternesa, Tokajca te francuskog Montbazillaca i španjolskog Moscatela.

Nova inkarnacija izrazito je voćna, doslovno kao zdjela puna svježeg i sušenog voća, ali uz ugodnu dozu svježine koju nadasve pozdravljamo. Novi Glenmorangie Nectar d’Or možda će kod tvrdokornih whisky tradicionalista biti ponešto neobična kombinacija, međutim smatramo kako je riječ o punom pogotku i single maltu koji ćemo još više koristiti kao ‘as u rukavu’, a bome i u njemu uživati. Dodatno pozdravljamo i jakost od 46% alk. koja sve više postaje standard škotske malt whisky industrije i bez sumnje pruža daleko obilniji aromatski doživljaj od često uobičajenih 40%. Hrvatski distributer Glenmorangie maltova je MIVA galerija vina (od nedavno i u novoj velikoj vinoteci u zagrebačkom Središču)

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.