Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto se u pastu s vongolama ili dagnjama nikad ne dodaje voda. Kao što neki hrvatski kuhari rade

Danas smo spletom okolnosti promatrali jednog simpatičnog i marljivog chefa kako u velikoj teći kuha tjesteninu sa školjkama za jedno tridesetak srednjih do manjih porcija. Umak je baš fino mirisao i gotovo da nam je bilo žao što smo imali zakazan ručak pa nismo mogli uživat u zamamnoj pasti s dagnjama ili vongolama (sa sedam metara udaljenosti, uz lošu vidljivost, nismo bili sigurni o kojim se školjkama radilo).

Onda je, pred sam kraj kuhanja, kuhar ubio naš apetit za njegovom pastom. Umak se valjda previše zgusnuo pa je chef u teću ulio barem pola litre vode, vjerojatno i više, i tako upropastio jelo oko kojeg se trudio. Voda se ne smije dodavati u umake od školjki i rakova (osim vrlo malo škrobne vode da zgusne umak). Školjke i rakovi eterični su, ali izrazito karakterni sastojci koji daju umake s višeslojnim okusima i aromama. Razrjeđivanje umaka od rakova i školjki vodom ubija te okuse. Pasta s rakovima i školjkama, dovršena s litrom ili pola litre vode, ima otprilike jednaku vrijednost kao gemišt od plemenitog skupog moselskog rizlinga. Umaci od rakova i školjki često se kuhaju s vinom.

Oni se podlijevaju i dovršavaju s ribljim temeljcem, temeljcem od plodova mora ili povrtnim temeljcem, a nipošto vodom. Riječ je o jednom od osnovnih baš protokolarnih pravila restoranskog, ali i boljeg kućnog kuhanja. Nažalost, mnogi domaći chefovi ne drže se bazičnih protokola, što predstavlja dosta ozbiljan problem za hrvatsku restoransku industriju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.