Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mauro Colagreco, Thierry Marx i još 3500 francuskih chefova više neće servirati jegulje, traže njihovu zaštitu 

colagreco

Više od 3500 kuhara, uključujući 580 kuhara restorana i hotela u lancu Relais & Châteaux i 3000 hotelijera i ugostitelja u pokrajini Île-de-France, objavili su da više neće posluživati jegulje. Među njima su i najveći francuski chefovi poput Maura Colagreca, Thierryja Marxa i Gregoryja Coutanceaua, objavila je francuska televizija TF1.

Inicijativu je pokrenula udruga Ethic Ocean. “Osuđujemo Japance i Norvežane koji ubijaju kitove da bi ih pojeli. Pogledajmo radije u svoj tanjur! Prestanimo loviti jegulje, ovu fascinantnu ribu koja zaslužuje naše poštovanje i divljenje”, apelirao je predsjednik Ethic Oceana, biolog Gilles Bœuf.

Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) klasificirala je jegulju kao “kritično ugroženu”. No, njen izlov i dalje nije reguliran. “To je jedina vrsta za koju je dozvoljen ribolov u svim fazama razvoja. Za druge komercijalne vrste ulov je strogo reguliran,” naglašava Élisabeth Vallet, direktorica Ethic Oceana. Cédric Béchade, chef restorana L’Auberge basque u Saint-Pée-sur-Nivelleu, kaže da je s jeguljama prestao raditi još prije tri godine. “Ako u svoju kuhinju unesem proizvod koji je u kritičnoj opasnosti od izumiranja, to znači da odobravam tu situaciju. To ne dolazi u obzir. Moramo poštovati resurse.”

Nekoliko faktora ugrožava jegulje, objašnjava TF1, jegulje putuju više od 6000 kilometara da bi se mrijestile u Atlantiku, prema Sargaškom moru u koje puštaju larve da otplove na jug Europe. Jegulje tada plivaju uz jezera, rijeke i druge slatke vode. Ovaj dugi put uništava dio njihove raznolikosti. Ali tu je naravno i ljudski faktor, posebno brane i zagađenje vode. Najviše jegulje ipak ugrožava prekomjerni izlov. U Europi radi lukrativno crno tržište jegulja koje uglavnom odlaze u Aziju. Prema Europolu, svake se godine ilegalno izveze više od 100 tona jegulja.

Jegulja je trenutno jedina komercijalna morska vrsta u Europi za koju nema kvota za izlov. Francuska je uvela ograničenja u svojim vodama, a kvota je 24. listopada dekretom povećana s 58 na 65 tona godišnje. Stručno povjerenstvo koje je predlagalo zakon tražilo je povećanje na 97 tona ali ribari su iz opreza ostali na nižoj kvoti.  

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.