Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ISTRAVIRGIN Dani mladog maslinovog ulja koji se u studenom održavaju u Vodnjanu, polako se pretvaraju u ozbiljan gastro festival  

U Vodnjanu će se od 24. do 26. studenog održati 17. izdanje Dana mladog maslinovog ulja, godišnje smotre na kojoj vodeći istarski maslinari i uljari predstavljaju svoja nova ulja. Ove godine, pod novim krovnim brendom istarskih ulja Istravirgin, Dani mladog maslinovog ulja predstavit će drugačiji, pojačani koncept koji naglašava vezu istarske proizvodnje vrhunskih maslinovih ulja i gastronomije.

Istra je pet puta zaredom proglašena najboljom svjetskom maslinarskom regijom. Ekstradjevičanska maslinova ulja su, uz bijele tartufe i kvarnerske škampe, jedini svjetski relevantni hrvatski gastronomski proizvodi. Ali promocija istraskih ulja kroz gastronomiju dosad nije bila sustavna i ovisila je o pojedinačnim naporima. Ove godine, Dani mladog maslinovog ulja u bivšoj tvornici Astra u Vodnjanu okupit će neke od najboljih hrvatskih chefova, restoratera i međunarodnih stručnjaka za maslinova ulja koji će održavati panele, radionice i kušanja nove berbe.

Prvoga dana festivala talijanska stručnjakinja za maslinovo ulje Maria Paola Gabusi, koja organizira i vodi panele i natjecanja poput Leone d’Oro, održat će vođenu degustaciju s Karolinom Brkić Bubola, znanstvenicom s Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča. Uz njih će u Vodnjanu biti i Matia Barculli, chef i predsjednik organizacije Il Magnifico, te direktor EQOO Club-a Emiliano Biagi koji će govoriti o eleviranju gastronomije maslinovim uljima.

Chef Neba Deni Srdoč i Stiven Vunić iz Zijavice održat će masterclassove, dok će ih drugoga dana festivala održati chef Mana2  Hrvoje Kroflin, Mate Janković iz SOLi i slastičarka Tea Mamut. Znanstvenik Srećko Gross održat će teorijsko predavanje o maslinovim uljima, a vlasnica Plavog podruma, sommelierka Daniela Kramarić, važnu pokaznu prezentaciju o pravilnom prezentiranju i prodaji ulja u restoranu. 

vodnjan-dani-chiavalon

Na trećem danu festivala nastupaju mikslog Filip Pleteš i najbolji hrvatski čokolatijeri Sanja Vladović i Stiven Kahlina iz manufakture TAMAN. Posjetitelji će sva tri dana moći kušati mlada maslinova ulja i reprezentativna ulja koja će maslinari izložiti u Vodnjanu.

“Izvrsnost istarskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja je neupitna što svake godine samo potvrđuju najviše nagrade i priznanja koja dolaze s prestižnih natjecanja i ocjenjivanja širom svijeta. Uz prisustvo stranih i domaćih eminentnih stručnjaka, brojnih kuhara, slastičara, čokolatijera, barmena i ostalih aktera gastro scene, želja nam je promovirati ali i razgovarati o istarskom maslinovom ulju, pokazati sva lica njegove primjene a ujedno i kušati sjajna mlada ulja iz netom završene berbe. Istra je relativno mala maslinarska regija koja obiluje ulja najviše kvalitete, i tu kvalitetu trebamo i dalje podizati i kao takav premium proizvod i promovirati”, rekao je direktor programa Hrvoje Petrić.

Više informacija o Danima mladih maslinovih ulja možete pronaći OVDJE.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.