Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Boškinac iz 2013. iz goleme boce, briljirao je na zagrebačkoj izložbi Dalmatinske vinske ikone

Jučer popodne u Esplanadi je održana izložba Dalmatinske vinske ikone. Dvadesetak renomiranih dalmatinskih vinara u najboljem je zagrebačkom hotelu točilo svoja prestižna vina. Boris Šuljić donio je Boškinac uz 2013. koji upravo ulazi u vrhunsku formu; riječ je o klasično strukturiranom vinu koje će trajati još najmanje desetak godina.

Vinari Dalmatinskih vinskih ikona 2023.

Testamentov Juraj Sladić predstavio je izvrsni macerirani pošip iz 2018,  koji je sada mnogo elegantniji nego kad smo ga prvi put probali lani, dok je Damir Štimac iz vinarije Rizman bio opravdano ponosan na Nonno iz 2016. godine. Riječ je pošipu s dvadesetak posto chardonnaya i fino integriranim hrastom. Stina je donijela kultni Plavac Stipančić, kao i izvrsni lanjski Pošip, Saints Hills se opravdano hvalio Dingačem iz 2018. dok je Leo Gracin impresionirao jako elegantnim Babićem iz iste berbe.

Jedno od zanimljivijih vina koja su se jučer mogla kušati bila je Livija zlatarica opuzenske vinarije Prović. Obitelj Prović već godinama istražuje zlataricu, a posebno izdanje Livije za koje zlataricu maceriraju 99 dana osim svježine dobro pokazuje intrigantnu aromatiku te autohtone sorte. Dalmatinski vinari, čija vina je u Esplanadu došao probati značajan broj posjetitelja, jučerašnje toplo zagrebačko su popodne učinili još ugodnijim i prilično zanimljivim.

Fotografije/Matej Marjanović

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.