Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sutra počinje 26. Prvenstvo sommeliera Hrvatske. Izravni prijenos finala možete gledati na YouTubeu

U zagrebačkom hotelu Zonar 6.i 7. studenog održava se 26. Prvenstvo sommeliera Hrvatske. Na Prvenstvu sudjeluje 25 kandidata, uglavnom iz Istre, Dalmacije i s Kvarnera. Zanimljivo je da Zagreb predstavlja samo jedan sommelier, višestruki šampion i lanjski pobjednik, Noelov suvlasnik Ivan Jug. Sa zagrebačkog područja natječe se još Antonio Gregorić iz Patrona, novog restorana u Jastrebarskom. Finale 26. Prvenstva sommeliera Hrvatske počinje u utorak 7. studenog u 15 sati, uz izravni prijenos na YouTubeu, koji možete pratiti OVDJE.

Prvenstvo sommeliera Hrvatske jedno je od najvažnijih domaćih ugostiteljskih natjecanja. Nacionalno sommeliersko prvenstvo osobito je značajno zato što promovira stručnost u prodaji i prezentaciji vina u ugostiteljstvu. Utoliko je veoma dobro što na prvenstvu sudjeluju i sommelieri velikih hotelskih kuća poput Valamara i Maistre, ali je prilično nerazumljivo da se ove godine ne natječe gotovo nitko iz Zagreba i Dubrovnika. Nejasno je zašto nema nikoga s Malog Lošinja, premda restorani lošinjske Jadranke već godinama drže Wine Spectatorove Awards of Excellence, a Bellevue je prije nekoliko godina bio domaćin nacionalnog sommelierskog prvenstva.

Kad je pak riječ o Zagrebu, u restoranskom servisu glavnog grada trenutno radi tek nekoliko zaista kompetentnih sommeliera. Sommeliersko prvenstvo Hrvatske organizira Hrvatski sommelier Klub, neprofitna organizacija osnovana početkom 90-tih godina. Sadašnji predsjednik HSK-a turistički je i vinski veteran Veljko Ostojić, koji je na tom mjestu zamijenio pokojnog Franka Lukeža, velikana hrvatske gastronomije.

Više o ovogodišnjem natjecanju, propozicijama i kandidatima možete pročitati OVDJE.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.