Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Björk i Rosalía 9. studenog objavljuju zajednički singl Oral. Pjesma je dio kampanje protiv industrijskog uzgoja lososa

Industrijski uzgojeni lososi prije nekoliko su mjeseci masovno pobjegli iz ograđenih uzgajališta u zapadnim fjordovima Islanda i ušli u rijeke. Za divlji losos, ove ribe su uljezi. Industrijski uzgojeni losos može zagaditi prirodna staništa pesticidima i organskim otpadom. Što dodatno ugrožava prirodnu populaciju lososa, u zadnjih 20 godina desetkovanu klimatskim promjenima i parazitima poput morskih buha.

Island danas ima samo četvrtinu divljeg lososa koji je imao 1970. Zbog toga je islandska glazbena legenda Björk odlučila krenuti u akciju protiv, kako ih naziva, frankenštajnovskih riba i upozoriti svoju naciju, ali i svijet, da što prije reagira. Björk se godinama bori za zaštitu okoliša, a u novoj joj se akciji pridružila španjolska pop diva Rosalia.

Njihov zajednički single Oral koji izlazi ovih dana, ne spominje ribu. Riječ je o pjesmi koju je Björk napisala i snimila krajem 90-tih ali je nikad nije objavila jer joj se činilo da je previše pop i mainstream za albume Homogenic i Vespertine. Sad je došlo vrijeme za Oral.

“Jedan od razloga zbog kojih pokrećemo ovu kampanju jest činjenica da mi zaista možemo promijeniti ove prakse,” izjavila je Björk za Rolling Stone, “Pitali smo sve znanstvenike i odvjetnike za zaštitu okoliša i oni se slažu da je još moguće sanirati štetu… Mi smo najveće netaknuto područje prirode u Europi i već tisuću godina bavimo se poljoprivredom. Način na koji uzgajamo naše ovce, one su slobodne; četiri mjeseca ljeti trče po brdima. Mi se bavimo slobodnim, organskim uzgojem odavno prije nego su te riječi izmišljene. Zato nam je bio veliki šok kad smo vidjeli otvorena uzgajališta ribe. Ribama daju lijekove koji potiču rast; skeleti tih riba rastu dvostrukom ili trostrukom brzinom, 60 posto ih je unakaženo. Puno kože otpada. Oko 20 posto ribe njih umre u mrežama jer su uvjeti tako užasni. Na njih stavljaju tone insekticida i pesticida. Stanje u kojem žive toliko je loše da liječnici u Norveškoj trudnicama i djeci savjetuju da ne jedu taj losos. Dakle, možete samo zamisliti što u trgovinama prodaju kao “divlji, sjevernoatlantski losos. To nije to. To nije ta riba. Lososi u uzgajalištima žive  u uvjetima Auschwitza”.

U verziji koju će s Rosalíom objaviti 9. studenog Oral je spoj klasične gudačke glazbe, laganog reaggea i osebujnih vokala europskog sjevera i juga. Sav prihod od Orala bit će uplaćen za pomoć Islanđanima koji žive blizu Seyðisfjörðura na istočnoj obali otoka, u njihovoj borbi protiv otvaranja novog velikog uzgajališta lososa.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.