Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sivi pinot Mirka Čobankovića jedno je od najgorih vina s oznakom Vrhunsko koje smo ikad probali

Za iločka vina Čobanković prvi smo put čuli prije dvanaest ili trinaest godina, kad nam se ondašnji direktor Agrokorovih vina žalio da tvrtka bivšeg ministra poljoprivrede Petra Čobankovića trgovačkim lancima prodaje graševinu u bescjenje, pa tako ruši cijenu drugim proizvođačima.

Zatim smo jučer doznali kako je na nedavnom slijepom kušanju istočnohrvatskih vina koje je vodio jedan od vodećih hrvatskih vinskih eksperata, butelja vinarije Mirko Čobanković označena kao najlošija u konkurenciji. Mirko Čobanković stariji je brat Petra Čobankovića; riječ je o dvije odvojene poslovne operacije. Poželjeli smo provjeriti o čemu se radi, pa smo u susjedskom supermarketu pronašli Sivi pinot Mirka Čobankovića iz 2021. godine koji košta 3,99 eura, što je naravno smiješno jeftino za današnje kriterije ali i dalje preskupo za tako grozno vino.

Sivi pinot Mirka Čobankovića lagano miriše po prezrelim, gotovo trulim crvenim jabukama. Strukture uopće nema, dok se osjećaj na nepcu svodi na kombinaciju vode i kiseline, koja vrlo vjerojatno nije prirodna. Radi se o jednom od najgorih buteljiranih hrvatskih vina koje smo ikad probali. Sivi pinot Mirka Čobankovića iz 2021. može se uspoređivati s ozloglašenim najjeftinijim kosovskim i makedonskim vinima koja se masovno uvoze u Hrvatsku. Što sve ne bi bilo vrijedno pisanja, da Sivi pinot Mirka Čobankovića kao i njegova buteljirana Graševina ne nose oznaku Vrhunsko vino.

Dok je god moguće da tako petorazrednom proizvodu na etiketi piše Vrhunsko vino, hrvatska će vinska industrija biti u ozbiljnim strukturalnim problemima. Oznaka Vrhunsko na vinu poput ovog zaista nepitkog Sivog pinota poništava vrijednost korištenja oznake Vrhunsko na cijeloj hrvatskoj vinskoj sceni, jer tu oznaku čini beznadežno nevjerodostojnom i potpuno besmislenom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.