Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chefu s Michelinovom zvjezdicom iznuđivali novac i ucjenjivali ga negativnim recenzijama: ‘Pogledaj kakve smo ti fotografije smo objavili’ 

Matt Powell je britanski chef čiji restoran Annwn u Pembrokeshireu u Walesu ima jednu Michelinovu zvjezdicu. Nedavno se suočio s bizarnim prijetnjama. Neimenovani ucjenjivači od njega su tražili novac, prijeteći da će objaviti negativne recenzije na Google Review ako ih ne isplati. To nije bio samo jedan incident. Chefu Powellu prijetili su godinama. Sve se riješilo samo od sebe, kad je Google zbog sličnih situacija uveo sistem po kojemu samo gosti s QR kodom restorana mogu objavljivati recenzije na platformi. 

Matt Powell novinarima je ispričao da ga je ucjenjivač neprekidno zvao dok nije blokirao njegov broj. Nakon toga, na profilu njegova restorana na Google Reviews izašla je lavina ocjena jednom zvjezdicom, skupa s lažnim fotografijama, među kojima su bile i slike prženih miševa i punjenih hrčaka. Negdje u isto vrijeme, chef je dobio poruku preko WhatsAppa, pošiljatelj se predstavio kao Masoom iz Pakistana: “Zdravo brate, trebam 50 funti. Objavio sam loše recenzije i dodao odvratne fotografije pod tvoj restoran jer si me blokirao. Ako me opet blokiraš, objavit ću još negativnih recenzija i dodavati više od 40 odurnih slika dnevno. Nije nam problem objavljivati toliko negativnih recenzija, jer smo tim.” 

Powell je tada kontaktirao Google i prijavio incidente i prijetnje. Tražio je da se lažne recenzije uklone, ali trebalo mu je nekoliko tjedana samo da mu se netko iz Googlea javi. Powell kaže da “nije lako stupiti u bilo kakav kontakt s Googleom iako je riječ o jednoj od najvećih i najbogatijih kompanija na svijetu.” Google je zabilježio prijavu ali trebalo im je nekoliko godina da riješe problem. Powell kaže da ga je to i financijski dosta koštalo. Upravo je Powell predložio Googleu da uvede kodove koji će jamčiti da recenzije nisu lažne. Google je njegovu ideju realizirao. Recenzije restorana na Googleu se sada mogu objavljivati samo s kodovima, koje daju restorani ili Google. Powellov restorana danas na Googleu ima prosječnu ocjenu 5, a restorani su nešto zaštićeniji od ucjenjivača.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.