Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rijeka turistički raste, ali riječki Korzo nezaustavljivo propada

Već nekoliko tjedana redovito šetamo Korzom u svako doba dana. Korzo je najvažnija riječka ulica, bitno manja verzija Ilice u Zagrebu, Ringstrasse u Beču, Prešernova trga u Ljubljani ili ostalih bitnih i reprezentativnih ulica diljem svijeta. I dok su nabrojane i nenabrojane glavne ulice relativno lijepo uređene butiknim dućanima, kafićima, koktel barovima, bistroima, internacionalnim lancima brze prehrane, riječki Korzo zjapi prazan i gotovo cijeli obljepljen plakatima zatvoreno.

Riječki Korzo, pješačka zona grada neometena automobilima kao primjerice Ilica, koji je skoro svaki dan krcat ljudima, čak i kad pada nadaleko poznata riječka kiša, depresivno je prazan, bez ikakve ponude koja bi ljude zadržala više od jedne brzinske šetnje. Korzo je prekrasna ulica, jedna od najljepših u Rijeci i trebala bi biti izlog grada. No, svaki dan se jedan dućan na Korzu zatvori.

Ovdje je bitno napraviti malu digresiju. Rijeka je gastronomski i ugostiteljskom ponudom snažno napredovala u svega nekoliko godina. Centar Rijeke je bitno bogatiji za lokale i iskustva kakva su se Riječanima prije samo par godina činila egzotičnima. Riječani danas mogu popiti specialty kavu u Marsecchiji kod Luke Panovića, svojedobno najboljeg bariste u Hrvatskoj, pojesti fenomenalna autorska jela u bistrou Hidden Denija Srdoča, pojesti odličan ručak ili večeru u sve boljoj Grad kavani, otići na odlične kolače kod Morena Bartolija u Slonu ili kupiti kruh od kiselog tijesta kod Petre Dragojlović u Babushki, te popiti čašu dobrog vina u FinoVinu i vrhunskoj vinoteci Wine&Co.

S jednom bitnom razlikom. Nitko od njih se ne nalazi na Korzu niti imaju ikakve želje za preseljenjem posla na glavnu riječku ulicu na kojoj svakodnevno prođe tisuće ljudi. S tek nekoliko izuzetaka, poput vrlo dobre pizze/pinse u San Servolu ili solidnih izlazaka u Apotheci, dućana Deliiicije i Aura, Korzo je gastronomski besprizoran. I ne samo restorani ili kafići.

Evo popisa što je sve trenutno zatvoreno na Korzu: Rio dućan odjeće, Karolina Riječka (bivši H&M), Filodrammatica, bivši Pommery, As restoran pored Pommery kafića, Shoebox na Ciottinoj, gradska knjižnica koja će uskoro preseliti u Rikard Benčić te mnogi drugi manji dućani na Korzu, kao i neki u neposrednoj blizini. Ostatala ponuda koja je ostala na Korzu možda i bolje da nije ostala. Robna kuća Korzo i Robna kuća Ri su ionako već nekoliko godina mrtve, u njima se nakon 80-tih nije ni događalo ništa zanimljivo, dok je centar prepun najbezličnijim kafićima na svijetu.

Zašto je Rijeku zahvatio trend zatvaranja poslovnih prostora u samom centru grada? Odgovor bi se dakako trebao potražiti u gradskoj vlasti, koju to kao da  nimalo ne zanima. Godinama se govori da su najamnine u centru grada previsoke i nerentabilne podjednako ugostiteljima i dućanima. Pa ipak, sadašnja kao i prijašnja vlast ne poduzima ništa da smanji, ublaži ili zaustavi odljev poslovnih prostora s Korza koji trenutno izgleda depresivnije nego ikad. Umjesto da smanji rentu na poslovne prostore u centru grada, prije par godina gradska je vlast odlučila povisiti cijene prostora na što veliki broj zakupaca nije pristao.

Za primjer bi trebalo možda pogledati u Pulu. Pula i Rijeka su dva slična grada, proizašla iz industrijskog doba, i nisu previše okrenute turizmu. Pula je nekad bila, ali njen je turistički imidž odavno propao. Ipak,  u Puli se otvorio poduzetnički centar vrijedan 3,6 milijuna eura, a gotovo svi poslovni prostori u centru su popunjeni upravo zato jer je vlast odlučila smanjiti rente na prostore. Rijeka je infrastrukturno, gastronomski i općenito napredovala zadnjih nekoliko godina, međutim glavna ulica grada očito propada bez planova i ideja kako bi trebala izgledati. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.