Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vinodol je izašao s najradikalnijim menijem dosad: skuša u umaku od vanilije i jelenji carpaccio s ježincem prilično su izvrsni

Prije desetak godina ljeto smo proveli na dugoj cesti između Marseillesa i Bilbaa, gdje smo  upoznali nešto regionalnog  francuskog i stvarnog, narodnog baskijskog kuhanja koje je zapravo veoma sofisticirano. 

U restoranu Le Parc ispod Carcassonnea, koji je u ono vrijeme imao dvije Michelinove zvjezdice, prvi smo put probali srdele s vanilijom. Bili smo ugodno šokirani.

Vanilija se stoljećima koristi za umake uz plemenitu bijelu ribu poput iverka i lista, kao i za luksuzne rakove, poput jastoga , hlapa i škampa. Ali dotad nismo probali malu, masnu plavu ribu s vanilijom. Le Parcova srdela u vaniliji bila je genijalna.

Danas smo u Vinodolovu tjednom meniju ugledali skušu u umaku od vanilije i jabuke granny smith. Chef Christian Godinić upustio se u hrabar pothvat s veoma ukusnim  rezultatom. Skušu u vaniliji naručit ćemo još par puta.

Carpaccio od jelena, naizgled konvencionalno  jelo za ovo doba godine, postalo je vrlo rubno dodatkom kreme od ježinca. Kombinacija blago  hemoglobinskog, željeznog okusa sirovog jelena s jodom ježinca funkcionira gotovo briljantno.

Vinodol je prošlog i ovog tjedna izašao s dosad najradikalnijim  menijem. Utoliko je duboko pogrešno svoditi Vinodol na pečenu teletinu, soparnik i brudet. Vinodol, naime, postaje   gastronomski restoran moderne nacionalne kuhinje.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.