Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POTRAGA ZA NAJBOLJIM KVARNERSKIM ĆEVAPIMA #1 U Zoni na Kantridi ćevapi su ukusni i sočni, ali gumasti

cevapi-zona

Rijeka i Kvarner donedavno su bili prijestolnica ćevapa. Ne dobrih ili kvalitetnih, već jednostavno ćevapa jer ih je svaki restoran nudio, bez obzira na žanr ili orijentaciju. Takva praksa se, međutim, počela mijenjati nabolje, pa i gril restorani koji prodaju loše ćevape polako izumiru. Ostat će oni najbolji, što je zakon tržišta jer ćevapi su narodno jelo bez kojeg se, čini se, ne može.

Upravo zato počeli smo tražiti najbolje kvarnerske ćevape. Naša potraga uključivat će poznatw i manje poznate lokale, roštiljarne i općenito mjesta koja prodaju ćevape. Prvo smo se zaputili u Zonu na Kantridi u Rijeci. Zona je smještena na odličnoj kvartovskoj lokaciji uz lučicu, iz koje pogled puca na barčice i Kvarnerski zaljev. Lokacija je vjerojatno i najjači adut ovog posve jednostavnog lokala.

Zona je prije svega roštiljarna i njezin jelovnik to odražava kratko i jasno. No, vrijeme u Zoni kao da je stalo prije nekoliko desetljeća, što se vidi u apsolutno svemu od lagano flegmatičnog stava konobara prema gostima, preko uređenja restorana prilično jefitinim namještajem, do pribora i tanjura koji su vidjeli i bolje dane.

Ponuda pića je loša, ali može se pronaći zabavni i jeftini točeni austrijski Hirter koji je uvijek bolja opcija od hrvatskih industrijskih piva. Zona je radnički restoran i to se osjeća. Ovdje se dolazi na brzinsku marendu, na kavu ili odigrati nogomet ispred restorana. Atmosfera je uvijek dosta živa. Hrana u Zoni pak često varira od solidne do vrlo dobre. Prije nekoliko mjeseci ondje smo pojeli vrlo dobre ćevape. Klasični ćevapi su definitivno najbolje što Zona nudi od hrane. Oni su sočni, veoma ukusni i na momente vrlo dobri, nepremasni što je dobro, ali definitivno gumeni, problem koji muči veći dio lokala koji rade sa smrznutim mesom. Pljeskavica koju smo također probali patila je od istog problema.

Ostala jela u Zoni su prosječna. Krumpir iz leda, zanimljiviji oblikom nego okusom, nije nikakvo iskustvo. Vruća lepinja je fina ali opet ništa bolja od kupovne i podgrijane. Kajmak je nadprosječan, kremast i fin. Zona definitivno nije najbolji restoran s ćevapima na Kvarneru, ali njeni ćevapi su sočni imaju solidan okus, a lokacija je možda najbolja od svih koje ćemo posjetiti u ovom serijalu.  

U Zoni porcija ćevapa od deset komada stoji 7,80 eura bez priloga, što nam se čini korektnim. Tri glavna jela, dva kajmaka, par lepinja, dvije porcije krumpira, dva točena Hirtera i jednu Coca colu platili smo 59 eura. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.