Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TOMISLAV TOMAC Plešivica može postati velika svjetska regija za pjenušava vina

U srijedu prije podne svečeno je započet proces imenovanja prve cesta pjenušavih vina u Hrvatskoj. Cesta pjenušavih vina bit će otvorena, prirodno, na Plešivici, a svečanost se održala na Vučjaku, grand cru vinogradu obitelji Šember. Zanimljivo je da se među uzvanicama pojavila i ministrica turizma Nikolina Brnjac, koja bi trebala provoditi puno više vremana na ovakvim smotrama.

Glavni govor održao je Tomislav Tomac, najvažniji hrvatski i plešivički proizvođač pjenušavih vina. Gospodin Tomac istaknuo je kako Plešivica može postati iduća velika globalna stvar u svijetu pjenušavih vina. Tomac ne govori napamet. Martina i Tomislav Tomac obišli su niz međunarodnih festivala i kušanja prirodnih vina. Osim toga, oni redovito, svake godine putuju u Champagnu. Pa vrlo dobro znaju da plešivička pjenušava vina mogu konkurirati relevantnim svjetskim pjenušcima.

Bilo je samo pitanje vremena kad će to netko glasno, javno i artikulirano izreći kao što je to u srijedu izrekao Tomislav Tomac.  A skeptici koji smatraju plešivičke pjenušce tek prosječnimA jer su, eto, naši, ionako nikad nisu vjerovali da bi Ana Roš mogla dobiti treću Michelinovu zvjezdicu.

Lucija Šember

Plešivički pjenušci, oni proizvedeni klasičnom metodom (charmat na Plešivici nema nikakvog smisla) danas spadaju među navrednije proizvode hrvatske vinske industrije, skupa s velikim crnim i bijelim vinima s Pelješca, Korčule i Brača, i najuspjelijim bijelim, narančastim, crnim i slatkim vinima iz Istre. Na Plešivici sedamnaest vinarija proizvodi pjenušava vina. Uskoro će ih biti dvadeset.

Još je važnije da se čak 70 hektara plešivičkih vinograda nalazi u ekološkom uzgoju. Prije deset godina samo su se tri hektara ekološki uzgajala, a Tomica Tomac vjeruje da će za nekoliko godina barem 70 posto svih plešivičkih vinograda biti u organskom ili biodinamičkom režimu.

Na otvaranju Plešivičke ceste pjenušaca okupili su se skoro svi najvažniji plešivički vinari i vinski ulagači, kao i veći dio hrvatske vinske javnosti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.