Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto je, usprkos određenim greškama, Royal India jedan od samo dva restorana u Tkalčićevoj u kojima vrijedi jesti

Tkalčićeva je, dakle, najgora i najbolja zagrebačka restoranska ulica. Najgora je za goste zato što skoro sve restorane u Tkalčićevoj treba izbjegavati, pogotovo ako volite hranu.

Tkalčićeva je mjesto groznih do loših restoranskih praksi, žešće posvađanosti s okusima i s dobrim ukusom. Najbolja je za  ugostitelje zato što su restorani u Tkalčićevoj skoro svake večeri puni a ni po danu im ne ide loše. Tkalčićeva je, ugostiteljski gledajući, nešto poput rovinjske Rive ili Straduna; puna ljudi, osobito turista i prazna bilo kakvog sadržaja vrijednog pažnje, uz par iznimaka.

U Tkalčićevoj, ustvari, otkako je chef Belizar Miloš zatvorio Agavu, postoje samo dvije iznimke, koje odskaču od njenog preniskog općeg prosjeka.

Jedna je veliki Batak u sjevernom dijelu ulice, u prostoru bivšeg restorana i slastičarne Ivica i Marica, koji je standardno dobar, kao i sve ekspoziture najvećeg hrvatskog restoranskog lanca.

Druga je iznimka Royal India, veteranski angloindijski restoran, kojem se štošta može prigovoriti, pogotovo kad je riječ o kvaliteti njegovih mesnih proteina, ali u kojem zaista možete uživati u hrani, pogotovo ako ne naručujete janjetinu.

Evo zašto već cijelu vječnost, još od vremena dok se nalazila u jednom kaptolskom  podrumu, prilično redovito posjećujemo Royal Indiju. 

Prvo, razne vrste curryja zaista su ukusne, autentične u teksturi i začinima a mogu biti i autentično  ljute, ako konobarima kažete da želite curry kakav jedu Indijci a ne Hrvati. Naši su favoriti murgh curry, chicken butter masala, vindaloo s piletinom i vindaloo s kozicama. Royal India priprema vjerojatno najbolje netajlandske curryje u Zagrebu. Drugo, Royal India kuha prilično solidan  biryani, kompleksno, zasitno jelo od riže.

Treće, neka su predjela dosta neodoljiva i zaista autentična, kad je, ponovimo, riječ o angloindijskom kuhanju,  koje je opsežan žanr za sebe i koje ne treba previše uspoređivati sa indijskim kuhinjama u Indiji. Pakore i samose  osobito su popularne, a jučer smo naručili prilično pikantnu, ljepljivu i finu cvjetaču u medu i čiliju. 

Četvrto, Royal India priprema niz vegetarijanskih jela. Peto izbor vina je korektan i obuhvaća Nericu. Korakov Sauvignon kao i nešto zanimljivijih kutjevačkih vina. Šesto, servis je ljubazan, brz i  točan; konobari dobri poznaju opsežan jelovnik. Sedmo, cijene su i dalje prijateljske.
Većina curryja košta 11 ili 12 eura, a predjela koštaju između četiri i devet eura. Royal India ozbiljan je profesionalni projekt, koji bi uz par bitnih poboljšanja u nabavi mogao konkurirati za prilično visoke ocjene.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.