Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Najmasovnije zamrzavanje cijena hrane još od komunizma pokazuje da je inflacija, među ostalim, državni projekt 

supermarket

Nikad otkako postoji neovisna Hrvatska ni jedna Vlada nije donijela odluku o tako masovnom zamrzavanju cijena hrane i higijenskih proizvoda kao što je to učinila Plenkovićeva Vlada prije nekoliko dana. Hrvatska je, primjerice, krajem 1992. i početkom 1993. u ratnim vremenima bila izložena mnogo snažnijoj inflaciji, koju je u proljeće 1993. Vlada premijera Nikice Valentića uspjela svladati bez masovnog zamrzavanja cijena. A Vlada Andreja Plenkovića prošlog je tjedna, na inflaciji od 7,8 posto, zamrznula cijene čak 30 proizvoda.

To, među ostalim, znači da je Vlada odredila najviše cijene pasiranoj rajčici, mliječnoj čokoladi, jogurtu, limunima, jabukama sorte Gala, pasti za zube i troslojnom toaletnom papiru. Čini se da u Vladi nitko ne voli ribu, jer, recimo, nisu zamrznute cijene srdela, ribljih konzervi, pastrva ili šarana,  dok jesu zamrznute cijene piletine i nekih rezova svinjetine i govedine.

Zamrznuta je i cijena kilograma riže i to neovisno o sorti, što je malo apsurdno jer carnaroli ili basmati zaista ne mogu koštati jednako kao obična riža. Pa će tako iz trgovina gotovo sigurno nestati pakovanja carnaroli, arboria i basmatija od kilograma ali drugih proizvoda koji su se našli u sličnoj situaciji. 

No, to su tek detalji. Zaista su bitne dvije druge činjenice. Prvo, sama činjenica da se Vlada odlučila na najopsežnije zamrzavanje cijena hrane od komunizma do danas, upozorava na potencijalno fatalnu nesposobnost hrvatske ekonomije da sama regulira cijene hrane, bez rizika od visoke inflacije.

Drugo, ova Vladina akcija pokazuje da je inflacija zapravo bila državno-privatni projekt , na kojem su svi zarađivali: Vlada je punila proračun viškom PDV-a, trgovci su ostvarivali ekstraprofite realnim rastom marži, a proizvođači su postizali visoku dobit zato što su dizali cijene u bitno višem postotku od rasta ulaznih troškova (slično se ponašaju i neki ugostitelji i hotelijeri).

Međutim, kad je inflacija postala politički nepodnošljiva, Vlada je samo jednim potezom, uz suradnju s trgovcima, ukinula cijeli jedan inflatorni segment. Vlada zna da s visokom inflacijom ne može ići na izbore. Što znači da do masovnog zamrzavanja cijena ne bi došlo da iduća godina nije izborna.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Najmasovnije zamrzavanje cijena hrane još od komunizma pokazuje da je inflacija, među ostalim, državni projekt 

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min