Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Mrkvica prerasta u relevantan lanac susjedskih dućana, s robom koje uglavnom nema u supermarketima

Jučer smo nedjeljni shopping obavili u Mrkvici u Štriginoj ulici. Mrkvica u Štriginoj blizu Bužanove otvorena je početkom ljeta , a od kolovoza radi i nedjeljom do 14 sati.

Mrkvica u lijepoj novoj bijelo crnoj zgradi koja nalikuje brodu, dosad je vjerojatno najambiciozniji dućan ovog mini lanca susjedskih trgovina koji se širi održivim i sigurnim tempom; nova Mrkvica uskoro bi se trebala otvoriti u novogradnjama kraj Veterinarskog fakulteta. Glavna je značajka Mrkvice u Štriginoj (ali i na drugim lokacijama) da osim što je simpatična prodaje robu koju veliki supermarketi uglavnom ne drže.

Jučer smo, primjerice, u Mrkvici kupili izvrsni tvrdi kozji sir Vesne iz Loborike, iz predgrađa Pule koji smo dosad uglavnom kupovali u samoj sirani. Mrkvica u Štriginoj drži i čuvene Latusove sireve, kao i sireve manje poznatih OPG-ova. Kupili smo još Šmidov namaz od patlidžana, vrlo fini pikantni ajvar moslavačkog OPG-a Zorko, mirisni ocat od malina iz Like i solidno ljuti hren iz Ludbrega.

Mrkvica dobro stoji s maslinovim uljima: drže Chiavalona i Brist, kao i s bučinim uljima. Čak se i čokolade nabavljaju od malih domaćih proizvođača a ne od velikih tvornica. Mrkvica u Štriginoj prodaje, naravno, i nekoliko craft piva, dok je izbor vina za malu trgovinu gotovo uzoran; jučer smo na policama među ostalim vinima vidjeli šampionski Štamparov pjenušac Urban White i zanimljivu kolekciju Testamenta, Kabole i Benvenutija.

Među destilatima dominiraju rakije Magdić; Mrkvica je u vlasništvu Igora Magdića, jednog od najambicioznijih hrvatskih destilera mlađe generacije. Početkom 90-tih Zagreb je bio prepun malih susjedskih supermarketa koji su, kao Mrkvica danas, svakodnevno prodavali dobar svježi kruh, ali i vrhunsko vino i sir. Skoro svi ti dućani propali su do početka 2000. jer nisu uspjeli preživjeti supermarketizaciju maloprodaje.

Novu generaciju susjedskih delikatesnih dućana predvodio je sjajni Grga Čvarak, kojeg su originalni vlasnici prodali jer je samo jedan dućan najčešće ekonomski neodrživ. Mrkvica se, pak, razvija kao mali lanac susjedskih dućana sa specifičnom, butiknom, prilično atraktivnom ponudom naslonjenom na OPG-ove.  Takva Mrkvica predstavlja dobrodošlu i očito uspješnu inovaciju na hrvatskoj sceni špeceraja.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Mrkvica prerasta u relevantan lanac susjedskih dućana, s robom koje uglavnom nema u supermarketima

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min