Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

VENECIJA UVODI ULAZNICE Ulaz u grad morat će se rezervirati i platiti 5 eura

Venecija je pod neizdrživim pritiskom turista. Grad koji nema dovoljno razvijenu infrastrukturu ni za svoje redovne potrebe, suočava se s činjenicom da trenutno u njemu ima više kreveta za turiste nego za lokalne stanovnike. Venecija na samo 7,6 četvornih kilometara prima gotovo 13 milijuna turista godišnje, a nakon pandemije brojke rastu.  

Stoga je Venecija odlučila uvesti sistem ulaznica koje bi omogućile da grad rasporedi ulazak turista i dodatno zaradi. Ulaznice nisu skupe, pet eura za dnevne posjetitelje. Svi posjetitelji stariji od 14 godina morat će platiti ulaznice i unaprijed rezervirati ulazak u grad, javlja BBC. 

Članica gradskog vijeća zadužena za turizam Simone Venturini kaže da će se ulaznice testirati u turističkim špicama iduće godine. Budući da će se ulaznice naplaćivati samo dnevnim turistima, dakle onima koji neće prespavati u gradu, u Veneciji se nadaju da će te turiste tako stimulirati da za svoje izlete odaberu dane kad su manje gužve. Drugi cilj testiranja ulaznica je pronaći najefikasniji način za kontrolu pretjeranog turizma, koji neće oštetiti ni ekonomiju grada ni turiste. 

Venecijanci već godinama upozoravaju da grad naočigled propada pod hordama turista. Venecija je izuzetno krhka i kombinacija pretjeranog turizma, klimatskih promjena i nedovoljnog održavanja postaje fatalna za grad. Zadnji alarm bilo je UNESCO-vo upozorenje da bi Veneciju mogli dodati na listu ugrožene svjetske kulturne baštine zbog nepovratnih promjena koje doživljava zbog turisma i klime.

Iako su stručnjaci godinama upozoravali da veliki kruzeri zagađuju vodu i erodiraju temelje grada, tek prije dvije godine vlasti su velikim kruzerima zabranio ulazak u povijesni centar Venecije kroz kanala Giudecca, i to nakon što se jedan brod prevrnuo u luku.

Mnogi Venecijanci iselili su iz centra grada, neki zato da bi skupo iznajmljivali nekretnine, ali mnogi i zato što više ne mogu normalno živjeti u gradu u kojem dućane s hranom, liječnike i tržnice zamjenjuju suvenirnice i turistički restorani. Političari su im pokušali zatvoriti i gradsku bolnicu uz objašnjenje da građani mogu ići u puno veći klinički centar kilometrima udaljen od Venecije.

U Veneciji očito mnogo toga ne štima, a nije jasno ni hoće li uvođenje ulaznica odvratiti turiste od toga da dolaze u špicama. Nikome tko Veneciju ima na bucket listi pet eura nije puno. Venecija po ovome nije prva. Alto Adige, južni Tirol, slavna turistička destinacija u Dolomitima, ovog je proljeća ograničio je broj turista koje iznajmljivači smiju primiti u bilo kojem trenutku, a posjet vjerojatno najslikanijem mjestu jezeru Braies, moguć je samo uz rezervaciju.

Od 9 do 17 sati automobili ne smiju prići Alpe di Siusi, ogromnoj alpskoj livadi u sjeni planina. Izuzetak su, slično kao u Veneciji, gosti koji tamo spavaju i stanovnici. Turistička zajednica najavila je da trenutno radi na razvoju sustava rezervacija koji bi se proširio na cijelu regiju i pretvorio je u svojevrsni prirodni muzej, kao što bi i Venecija mogla postati grad-muzej.  

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

VENECIJA UVODI ULAZNICE Ulaz u grad morat će se rezervirati i platiti 5 eura

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min