Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Pivnica Bir ovih dana uvodi vinsku listu punu dosta ozbiljnih vina, poput Castella, Livio Benvenuti Terana i Markusova Babića

bir-brewery

Danas smo u popularnoj zagrebačkoj pivnici Bir na Kennedyjevu trgu preko puta još popularnijeg oyster stationa Bota Šare, ručali sočnu pljeskavicu i jako svježu šopsku salatu. Obje Birove terase napunile su se do pola dva, a i unutra je sjedilo nešto dobro raspoloženih gostiju.

Bir je jedan do najuspješnijih novijih ugostiteljskih projekata u Zagrebu. Bir zarađuje pristojan novac na proizvodnji vlastitog piva i na vlastitom pogonu za preradu mesa; Bir zahvaljujući pivovari i mesnici bilježi značajno niže troškove od većine sličnih restorana. Bir je veoma dobro popunjen, ima korektne cijene, a neka su jela zaista prilično ukusna, poput bifteka, tagliate, pohanih prstenova luka i malog tartar bifteka s prepeličjim žumanjkom: Bir vode profesionalci koji poznaju svoj posao unutar precizno definiranih stilskih i troškovnih okvira.

Navečer Bir prodaje odležane steakove. Što znači da Biru trebaju ozbiljna vina. Vinska karta dosad je bila najlošija Birova strana, s tek par dobrih etiketa poput Plavca Terra Madre, Malvazije Monte Rosso i Malvazije Belaj. Danas su nam, međutim, u Biru rekli da za koji dan kreće nova vinska karta, s puno ambicioznijim sadržajem. Među bijelim vinima tu su sigurni bestseleri poput Fakinove Malvazije i Štamparova Sauvignona. Kućni pjenušac dolazi iz vinarije obitelji Tomac što je uvijek ispravna odluka, dok se među crnim vinima ističu izvrsni Markusov Babić, Teran Livio Benvenuti, Agrolagunin cuvee Castello koji je, podsjetimo, u zadnjih desetak godina osvojio tri zlatne Decanterove medalje, i Korlatov ekološki Merlot.

Bir je na novoj vinskoj karti dobro pogodio omjer vrijednosti za novac, trenutno vjerojatno najvažniju kategoriju u hrvatskom ugostiteljstvu: ni jedno novo vino nije pretjerano skupo, skoro sva su dobra do odlična, a crna se izvrsno slažu s Birovim odležanim steakovima, biftekom i tagliatom. Bir je, baš kao i Sol, Boogie Lab ili Batak, primjer promišljenog, inteligentnog i održivog komercijalnog pristupa restoranskom poslu.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Pivnica Bir ovih dana uvodi vinsku listu punu dosta ozbiljnih vina, poput Castella, Livio Benvenuti Terana i Markusova Babića

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min