Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Jesu li blagve zaista šumski prstaci? A ako nisu, treba li ih legalizirati?

Blagve su uz smrčke svakako najukusnije gljive koje rastu u Hrvatskoj (tartufi su nešto drugo). Blagve rastu ljeti i u ranu jesen na toplim staništima.

Narančastosmeđe blagve čarobno mirišu i imaju raskošan, puni, široki okus, koji se ne može uspoređivati ni s jednom drugom gljivom. I najmirisniji se vrganji u usporedbi s blagvama doimaju kao ikra od pastrve u usporedbi s pravim, jesetrinim kavijarom.
Blagve su, međutim, zabranjene. Blagve se ne smiju skupljati ni prodavati. Blagve se nalaze na Crvenom popisu gljiva, u drugoj najugroženijoj skupini.
Restorani se pridržavaju zabranjenog statusa ove plemenite gljive. Nikad nas nitko ni u jednom hrvatskom restoranu nije ponudio blagvama. Međutim, blagve se godinama uredno prodaju na tržnicama, a ove su godine doslovno eksplodirale.

Gljivari svojim stalnim privatnim kupcima nude doslovno desetke kilograma blagvi. Blagve se ovoga ljeta masovno suše, vjerojatno i zato što se ne mogu prodavati u restoranima. Blagve na prvi pogled imaju status šumskih prstaca.

S druge strane, ako blagvi ima iznimno mnogo kao ove godine, je li došlo vrijeme da se razmisli o ukidanju statusa blagve kao ugrožene vrste. Moramo priznati da ne znamo dovoljno i da se ne možemo opredijeliti. Znamo, međutim, da je u zadnja dva mjeseca blagvi doslovno previše.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Jesu li blagve zaista šumski prstaci? A ako nisu, treba li ih legalizirati?

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min