Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

A zašto pobogu suci u Masterchefu kandidate oslovljavaju s Ti? Valjda zato što Nova TV baš i nije pristojna televizija

Komunikacija sudaca i kandidata jedna je od iritantnijih značajki hrvatskog Masterchefa. Među ostalin i zato što se suci kandidatima obraćaju sa Ti, a kandidati sucima persiraju. Riječ je o izrazito nepristojnoj formi komuniciranja, koja nije prihvatljiva ni u jednom civiliziranom zapadnom društvu, bilo da je riječ o privatnim ili javnim razgovorima.

U jezicima koji razlikuju Ti i Vi postoje, načelno govoreći, samo dvije opcije civiliziranog komuniciranja, koje podrazumijevaju ravnopravan odnos i međusobno poštovanje: ili se punoljetni sugovornici međusobno oslovljavaju s Vi ili se punoljetni sugovornici međusobno oslovljavaju s Ti . U suprotnom, jedan je sugovornik, ili grupa sugovornika, u neravnopravnom i podređenom položaju. Sama činjenica da Masterchefove kandidate možemo smatrati učenicima a suce mentorima tu ništa ne mijenja. Sveučilišni profesori svim se svojom studentima, pa i brucošima, obraćaju sa “Vi, kolega”.

To je pravilo koje se ne smije kršiti. A razlika u znanju i profesionalnom statusu ozbiljnog sveučilišnog profesora i studenta prve godine nešto je veća nego između Masterchefovih sudaca i kandidata. Otkud onda Masterchefovim sucima pravo da kandidate oslovljavaju s Ti, istodobno prihvaćajući da se kandidati njima obraćaju sa Vi?

Masterchefovi suci nisu nepristojni. Ali, Masterchef se emitira na Novoj TV koja kao i druge hrvatske televizije, osobito komercijalne, naprosto  nema puno osjećaja za elementarnu građansku pristojnost. Masterchefovi kandidati funkcioniraju kao tipična potrošna roba reality programa, pa stoga producenti Nove TV ne misle da oni zaslužuju bilo kakvo poštovanje.

Može se, naravno, tvrditi da Masterchef izgleda  spontanije i komunikativnije kad se kandidatima govori Ti umjesto formalnog Vi. Međutim, onda bi se i kandidati trebali obraćati sa Ti članovima žirija, što producenti Nove TV tko zna zašto ne žele dopustiti.

Fotografija/Nova TV

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

A zašto pobogu suci u Masterchefu kandidate oslovljavaju s Ti? Valjda zato što Nova TV baš i nije pristojna televizija

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min