Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tikveška bijela Bela Voda iz 2021. vrhunsko je enološko vino s dosta karaktera

Enološko vino termin je koji u Hrvatskoj često koriste oni enolozi i sommelieri koji se protive enološkim vinima. Zvuči komplicirano i pomalo paradoksalno? Zapravo nije.

Termin enološko vino upotrebljava se za vina koja su tehnički perfektna, često dorađena raznim dopuštenim sredstvima, ali im nedostaje karaktera. Kritičari enoloških vina kažu da tehnički savršeno vino može proizvesti svaki kompetentni enolog u dobro opremljenom podrumu, uz korektno, ne nužno vrhunsko grožđe. Makedonska bijela Bela Voda primjer je, međutim, enološkog vina s karakterom.

Bela Voda jedna je od prestižnih linija ogromne makedonske vinarije Tikveš (druge dvije prestižne Tikvešove linije zovu se Barovo i Lepovo). Vlasnici Tikveša svojedobno su angažirali jednog od najpoznatijih francuskih vinskih konzultanata, Phillipea Cambiea, koji je od Bele Vode, Barova i Lepova stvorio brendove ozbiljne međunarodne klase, o čemu svjedoči pregršt najvažnijih svjetskih priznanja za te tri etikete.

Bijela Bela Voda, proizvedena od chardonnaya i bijelog grenachea (belan), školski je primjer dobre, razmjerno diskretne uporabe hrasta, integriranog srednje visokog alkohola i odličnog odnosa kiselina i tijela. Dakle, tipično, elegantno i besprijekorno enološko vino. S tim da intenzivni okusi i arome Beloj Vodi daju puno specifičnog značaja: Bela Voda je ugodno opora, bogata, s blago gorkim aftertasteom, kremasto svježa i puna kontrastnih mirisa, od citrusa i vrlo zrelog žutog voća, do badema i pečenih lješnjaka.

Bela Voda izvrsno je vino za ambicioznu srčanu hranu poput pečenog odojka Marka Turkovića, carbonare s botargom Vjeke Bašića ili brudeta s trakicama sirove plave tune Hrvoja Zirojevića. Belu Vodu  i druga luksuzna tikveška vina uvozi zagrebački Lu Ma ekskluziv. Bela Voda košta dvadesetak eura.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.