Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Švedska je ukinula porez na plastične vrećice.’Građani već i sami znaju da ih ne treba previše koristiti, zašto bi ih više plaćali?’

Dok se sve razvijene države trude na razne načine natjerati ljude da ne koriste plastične vrećice, Švedska vlada odlučila je ukinuti posebni porez uveden kako bi se građane destimuliralo da ih kupuju. Smatraju da su građani dosad već shvatili što je dobro a što nije za okoliš i nema potrebe da plaćaju više ako ponekad žele kupiti i plastične vrećice. Švedska država ima potpuno povjerenje u svoje građane da će plastične vrećice koristiti mudro i rijetko.

Bude li sve po planu, porez uveden 2020. godine bit će ukinut u studenom iduće godine. Ministrica klime i okoliša Romina Pourmokhtari,  izjavila je da je uvjerena kako Šveđani neće početi više koristiti plastične vrećice kad one pojeftine za 25 centi. Prema podacima Agencije za zaštitu okoliša (EPA) Šveđani su lani kupili samo 17 platsičnih vrećica po glavi stanovnika, dok su 2019. kupovali 74 komada godišnje.

Cilj Europske unije je svesti potrošnju plastičnih vrećic ana 40 godišnje po stanovniku do 2025. godine. Uvođenje dodatnog poreza na plastične vrećice, kažu iz švedske vlade, stvorilo je dodatne administrativne troškove i puno već potrošnju papirnatih i vrećica za razvrstavanje otpada što smatraju negativnim posljedicama za okoliš i državu.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Švedska je ukinula porez na plastične vrećice.’Građani već i sami znaju da ih ne treba previše koristiti, zašto bi ih više plaćali?’

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min