Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

VAŽNA STUDIJA Znanstvenici su usporedili kako na čir na želucu i žgaravicu djeluje poznati lijek, a kako kurkuma. Dobili su gotovo iste rezultate

Kurkuma je gomolj koji Indijci već par tisuća godina koriste u prehrani, ali i prevenciji i liječenju niza zdravstvenih problema. Omeprazol je poznati lijek, inhibitor protonske pumpe koji se propisuje protiv čira na želucu, žgaravice i, u kombinaciji s antibioticima, protiv Helicobactera Pylori.

Kurkuma je sastojak desetaka indijskih jela, od curryja do slastica i napitaka, a njen derivat, spoj kurkumin jedan od danas najpopularnijih suplemenata zbog njegova antiupalnog i antimikrobskog djelovanja. S obzirom da se dugotrajna uporaba inhibitora protonske pumpe poput Omeprazola povezuje sa slabijom apsorpcijom mikronutrijenata i povećanim rizikom infekcija, stručnjake zanima postoji li održivija, prirodnija solucija za želučane probleme. 

Znanstvenici su nedavno proveli prvu studiju u kojoj su direktno uspoređena djelovanja Omeprazola i kurkume na probleme želuca. Rezultate dvostrukog slijepog ispitivanja kontroliranog placebom objavili su u časopisu BMJ Evidence-Based Medicine.  

Ispitivanje je provedeno na 206 pacijenata u dobi od 18 do 70 godina koji kronično pate od želučanih tegoba. Od njih je 151 pacijent završio ispitivanje. Svi pacijenti su iz bolnica na Tajlandu, a uključeni su u ispitivanje između 2019. i 2021, nasumično raspoređeni u jednu od tri grupe za liječenje na 28 dana. 

Curcumin and proton pump inhibitors for functional dyspepsia: a randomised, double blind controlled trial 

Jedna grupa dobivala je dvije velike kapsule kurkumina od 250 miligrama četiri puta dnevno i jednu placebo kapsulu. Druga grupa dobivala je jednu malu kapsulu Omeprazola od 20 miligrama jednom dnevno i dvije velike placebo kapsule četiri puta dnevno. Treća grupa dobivala je kurkumin i omeprazol zajedno.  

Pacijenti u sve tri grupe imali su slične kliničke slike na početku ispitivanja. Prvu kontrolu imali su nakon 28 dana liječenja, a drugu nakon 56 dana. Znanstvenici su utvrdili da se kurkumin pokazao posve sigurnim i da su ga svi koji su ga uzimali dobro podnosili, te da su svi nakon liječenja primijetili smanjivanje simptoma nepravilnog lučenja želučane kiseline. Autori studije donekle se ograđuju zbog malog broja ispitanika i kratkog perioda liječenja pacijenata i kažu da će nastaviti promatrati napredak u liječenju. Ipak, sigurni su da već nakon ovog ispitivanja mogu tvrditi da imaju “izuzetno pouzdane dokaze da se kurkumin može koristiti kao efikasno sredstvo u kliničkoj praksi liječenja želučanih tegoba.” 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

VAŽNA STUDIJA Znanstvenici su usporedili kako na čir na želucu i žgaravicu djeluje poznati lijek, a kako kurkuma. Dobili su gotovo iste rezultate

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min