Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Sardine Hook & Cook najbolje su riblje konzerve koje se proizvode u Hrvatskoj

Prošle smo subote u Hook & Cookovoj trgovini u centru Pule kupili nekoliko limenki srdela u maslinovu ulju i u umaku od rajčica i čilija. Srdele u maslinovu ulju uvjerljivo su najukusnije riblje konzerve proizvedene u Hrvatskoj koje smo dosad probali.

One su slatke, bogate, masne, blago jodirane i ne možete ih prestati jesti. Srdele s rajčicama i čilijem također su prilično ukusne, premda je Hook & Cook, kad već spominje čili u nazivu proizvoda, trebao biti malo hrabriji s ljutinom. Sardine Hook & Cook konzerviraju se u rovinjskoj Mirni, ali su neusporedivo ukusnije od svih drugih Mirninih ribljih limenki. U čemu je tajna?

Vjerojatno u kvaliteti sirovine. Hook & Cook puni konzerve srdelama iz vlastitog ulova, što mu daje stratešku prednost u usporedbi s drugim hrvatskim sardinama. Iza brenda Hook & Cook stoje istarski ribar Siniša Pavlović i s prijateljima Markom Domgjonijem i Josipom Urtijem. Hook & Cook vodi uspješni riblji street food bar u središtu Pule, u Medulinu organizira festival posvećen plavoj ribi, dok sardine proizvodi od 2020.

Sardine Hook & Cook, uz slane srdele generala Gotovine, gastronomski su najuspjelije prerađene srdele na hrvatskom tržištu. Što može postati važno za nacionalnu gastronomiju.

Prvo, skoro 70 posto ukupnog hrvatskog ulova morske ribe otpada na srdele i inćune, što znači da su srdele naš esencijalni gastronomski resurs. Drugo, trend gastronomskih ribljih konzervi u europskim maritimnim zemljama jača iz godine u godinu.

Prije četiri ili pet godina u milanskom hipsterskom baru Champagne Socialist uz biodinamička su nas vina (druga ne drže) ponudili cijelim menijem zanatskih proizvoda lokalnih zadruga, konzerviranim sardinama, dagnjama i liganjama koje na stol dolaze u originalnim limenkama. A ovog smo proljeća u Madridu potrošili dosta novca u butiku konzerviranih srdela, inćuna školjki i glavonožaca iz najpoznatijih španjolskih ribarskih zona, prezentiranih kao da je riječ o luksuznim gastronomskim proizvodima. Hook & Cook i Gotovinin Pelagos možda navješćuju da bi se i Hrvatska mogla pridružiti mediteranskom pokretu gastronomske prerađene sitne ribe.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Sardine Hook & Cook najbolje su riblje konzerve koje se proizvode u Hrvatskoj

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min