Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

EKOLOŠKI SKANDAL Čini se da je šibenski restoran gostima posluživao veliku bijelu psinu ulovljenu kraj Rogoznice 

Večernji.hr danas je objavio najbizarniju restoransku vijest zadnjih nekoliko sezona. Večernji prenosi da je u Facebook grupi Živi svijet Jadranskog mora morski biolog Petar Kružić ribare zamolio da ne prodaju ulovljene morske pse “jer su takvi pronalasci izuzetno vrijedni, ne samo za Jadran, već za cijeli Mediteran”. 

Neki ribari iz Rogoznice navodno su prodali mladu veliku bijelu psinu, zaštićenu vrstu koju nisu smjeli ni loviti. Biolog Kružić mladu je dob velike bijele psine procijenio po njegovoj duljini od 1,5 metra, a siroti morski pas vjerojatno je ulovljen na parangal.

Ako je to istina, riječ je, objasnio je, o slučajnom ulovu za koji nema kazne pa je jedino na što se može pozvati savjest i odgovornost ribara. Ribari ne bi smjeli ni ometati zaštićene morske vrste kamoli ih loviti, a ako ih slučajno ulove moraju ih predati Institutu za oceanografiju i ribarstvo. Ribari kraj Rogoznice nisu ništa prijavili Institutu već su se slikali s velikom bijelom psinom a onda je prodali restoranu.  

Velika bijela psina ne živi u Jadranu, povremeno zaluta loveći tunu. Ova ulovljena kraj Rogoznice, kažu stručnjaci, dragocjen je primjerak jer znanstvenici zbog njegove mladosti pretpostavljaju da je moguće da se okotio u Jadranu. Tragično je da je po svoj prilici, prodan “za nikakav novac” završio na nekom metalnom ovalu.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

EKOLOŠKI SKANDAL Čini se da je šibenski restoran gostima posluživao veliku bijelu psinu ulovljenu kraj Rogoznice 

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min