Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Noma je izdala svoj prvi časopis (i zadnji). Može se kupiti za 34 eura

Noma je ovih dana na tisuće mailova poslala obavijest o svom novom projektu, časopisu o svom gostovanju u Kyotu.  Riječ je o prvom magazinu koji izdaju kao restoran, kažu da je ujedno i zadnji. Cijeli tim Nome na čelu sa chefom Reneom Redzepijem, njih sto i troje, u Kyotu je radio tijekom sezone cvjetanja trešanja. Bilo je to tek tromjesečno gostovanje u formi pop-upa, ali za njega su se pripremali pune tri godine.

“Prije nego je naš kuhinjski tim stigao u Kyoto da osmisli meni, naši su istraživači proputovali Japan uzduž i poprijeko u potrazi za prirodnim vinima i specijaliziranim proizvođačima sakea, majstorima za fermentaciju, noževima koje izrađuju generacije obrtnika, posuđem koje su izradili lončari i rezači, rijetkim morskim algama i svježim proizvodima iz ciklusa japanskih mikro-sezona.

Razvili smo razgranatu mrežu obrtnika, majstora, kuhara, farmera, sakupljača hrane. Pješačili smo s redovnicima, lovili morske alge, pretraživali buvljake u potrazi za detaljima dekoracije, zajednički vođeni svojom glađu za otkrićem. I uvijek, jeli, jeli i jeli,” pišu Nomini kuhari u najavi časopisa, “Rezultati naših avantura srce su ovog časopisa i temelj za ovaj vodič kroz Kyoto i šire. Informacijama u Noma u Kyotu, svemu što je naš tim vidio, naučio, volio i radio, bilo bi teško pristupiti osim ako niste lokalac ili ne govorite japanski. Istražili smo svaki kutak Kyota, od planina i hramova do vinarija, tvornica misa, prodavaonica rezanaca, restorana s Michelinovim zvjezdicama, umjetnosti, ramena i kave.

U najmanju ruku, ove će vam stranice pomoći da pronađete ukusne stvari kad posjetite Kyoto. Još se više nadamo da će čitatelje kojima je ova tema nova, nadahnuti da izgrade održiv odnos s Japanom.”

Nomin vodič čitatelje upućuje u osnove proizvodnje sakea, svim žanrovima restorana i gostionica u Kyotu, kupnju japanski noževa, rutama za penjanje, šetnje i izlete u hramove i prirodu, detalje lokalnih buvljaka, tržnica, kaiseki tradiciju i specifične recepte za fermentaciju i rad s plijesni nastalih u suradnji s japanskim stručnjacima.  Časopis Noma u Kyotu (Noma In Kyoto) može se kupiti preko interneta, košta 34 eura.  

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Noma je izdala svoj prvi časopis (i zadnji). Može se kupiti za 34 eura

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min