Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

UTJECAJ INFLACIJE NA RESTORANE Danas je jako dobar zagrebački restoran s malo višim cijenama bio prazan, dok je susjedni, prosječni jeftini restoran bio prepun

restoran

Prije godinu dana svi su zagrebački restorateri svjedočili neobičnom fenomenu. Gosti nisu pitali za cijene. Gosti su željeli što više izlaziti poslije lockdowna i trošiti novac koji su sačuvali tijekom pandemije. Što je, među ostalim uzrocima, potaknulo restorane da nastave dizati cijene pa su restorani i hoteli postali rekorderi hrvatske inflacije. Sada se, međutim, mnogošto promijenilo.

Restoranska je publika već pomalo iscrpljena i iziritirana cjelogodišnjom inflacijom. I oni koji imaju dovoljno novca ne žele ga nekontrolirano trošiti. Turisti također paze na troškove, jer su i oni ugroženi inflacijom i lošim ekonomskim prognozama na najvažnijim hrvatskim emitivnim tržištima poput Njemačke. Danas smo, u strogom centru Zagreba, uživo promatrali utjecaj cijena na posjećenost restorana. Oko pola dva otišli smo na ručak u jedan veoma dobar gastronomski bistro s preciznim kuhanjem i skoro odličnom vinskom kartom. U tom smo bistrou zatekli desetak ljudi.

Do pola tri u bistrou više nije bilo nikoga osim nas. Jedna gospođa u mornarskoj majici sjela je na terasu, zamolila meni, pažljivo ga pregledala, digla se i otišla. Cijene glavnih jela u bistrou u kojem smo zaista izvrsno ručali kreću se između 18 i 40 eura, a cijene predjela između 11 i 18 eura, ne računajući juhe koje su jeftine. Ove cijene nisu pretjerane za zagrebačke kriterije: slične su cijenama većine restorana u Teslinoj, glavnoj zagrebačkoj restoranskoj ulici.

Jeftini restoran kraj bistroa u kojem smo ručali bio je svo vrijeme prepun. Kad smo odlazili iz praznog bistroa, na terasi jeftinijeg restorana nije bilo ni jedne slobodne stolice, premda je u jeftinijem restoranu hrana blago rečeno dvojbena do prosječna. Ali cijene su bitno niže. Niz glavnih jela košta između osam i deset eura. Dakle, veoma dobar restoran s višim ali nipošto ekscentričnim cijenama danas je bio gotovo prazan, dok je posve prosječan restoran u istoj ulici u strogom centru Zagreba s dvostruko nižim cijenama bio doslovno prepun. Današnji prizor praznog i punog restorana ne mora, naravno označavati nikakav definitivni trend. Radi se naprosto o ilustrativnoj zabilješki utjecaja inflacije na restoranski biznis u Zagrebu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.