Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

U vinoteci Wine & Friends na Vrbanima u srijedu se održava večera Cantine Terlano, vjerojatno najvažnije južnotirolske vinarije

Cantina Terlano klasična je zadružna vinarija iz Alto Adigea (Južnog Tirola) koja je hrvatskim konoserima postala poznata prije petnaestak godina, kad je nikad prežaljeni fine dining restoran Marcellino počeo držati njihove sauvignone Winkl i Quartz.

Winkl je svakodnevno, lakopitko aromatično vino jake kisele strukture koje ne košta previše, dok je raskošni Quartz u ono vrijeme stjecao reputaciju jednog od najboljih sauvignona na svijetu. Cantina Terlano proizvodi oko milijun i pol butelja stilski prilično raznolikih vina; neki profesionalci smatraju da je, recimo, bijeli pinot Vorberg vrhunac njihova portfolija dok drugi tvrde kako Cantina Terlano puni najbolji crni pinot u cijeloj sjevernoj Italiji.

U svakom slučaju, Cantina Terlano gigant je južnotirolskog vinarstva, čija vina dobro prolaze i na hrvatskom tržištu. Zagrebačka vinoteka Wine & Friends u srijedu navečer 13. rujna priređuje majstorsku radionicu Cantine Terlano, koju će voditi renomirani  sommelier Darko Lugarić. Lu Ma Exclusive, vlasnik Wine & Friendsa, distribuira vina Cantine Terlano u Hrvatskoj.

Na radionici će se točiti šest Terlanovih vina, uključujući Vorberg i Winkl, ali i zaista raritetna Rarita iz 2007. Riječ je o starom bijelom pinotu koji pokazuje kako ta u nas gotovo ignorirana sorta može fenomenalno dozrijevati. Cijena masterclassa Cantine Terlan iznosi 65 eura, skupa s malim jelima koja se serviraju uz svako vino. Ta je cijena više nego korektna s obzirom na izvrsnost i karakternost Cantine Terlan. A u četvrtak 14. rujna u Wine & Friends održava se tematska večer posvećena najuglednijoj zagrebačkoj craft destileriji Old Pilots.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

U vinoteci Wine & Friends na Vrbanima u srijedu se održava večera Cantine Terlano, vjerojatno najvažnije južnotirolske vinarije

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min