Roko Nikolić novi je chef splitskog restorana Zoi

Nekadašnji chef Rovinjskog restorana Blu Roko Nikolić novi je glavni chef splitskog restorana Zoi.
Zoi, smješten na udarnoj lokaciji na splitskoj rivi, poznat je po dvije stvari: proglašen je najboljim hrvatskim restoranom u redovito spornom izboru Hrvatske turističke zajednice, i po holivudskoj večeri na kojoj je svojedobno ugostio Chrisa Rocka, Woodya Harrelsona, Davida Spadea i Sachu Barona Cohena.
Zoi možda nikad nije bio loš restoran, ali dovođenje mladog i ambicioznog chefa poput Roka Nikolića, koji razumije lokalnu kuhinju, može ga preporoditi i izdvojiti iz splitske opće restoranske prosječnosti protiv koje se trenutno bori svega nekoliko chegova i restorana.
U trenutnom jelovniku nazvanom Transition, Nikolić se želi dotaknuti starih dalmatinskih recepata kroz globalni fine dining. Jelovnik je tako pun sezonskih namirnica poput poma, kupina, gljiva, kao i ponešto luksuznijih poput kavijara i ljetnih crnih tartufa.
Posebno su zanimljivi tartar šalamaštranog telećeg jezika u gazpachu, rižoto s tartarom jadranskih škampa i maslacem od ljuski škampa te jelo koje se samo zove mladi krumpir s dodatkom gljiva i tartufa. Preuzeti restoran usred sezone nije jednostavno, vjerujemo da će kuhinji trebati određeni period da se prilagodi novom konceptu.
Nikolić kaže da su mu standardi koje želi postaviti u restoranu sezonalnost i lokalnost. Prije prelaska u splitski Zoi, Nikolić je vodio Blu kao svojedobno jedan od najboljih istarskih gastronomskih bistroa te imotski restoran Tri Sunca.