Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Roko Nikolić novi je chef splitskog restorana Zoi 

roko-nikolic

Nekadašnji chef Rovinjskog restorana Blu Roko Nikolić novi je glavni chef splitskog restorana Zoi.

Zoi, smješten na udarnoj lokaciji na splitskoj rivi, poznat je po dvije stvari: proglašen je najboljim hrvatskim restoranom u redovito spornom izboru Hrvatske turističke zajednice, i po holivudskoj večeri na kojoj je svojedobno ugostio Chrisa Rocka, Woodya Harrelsona, Davida Spadea i Sachu Barona Cohena.

Zoi možda nikad nije bio loš restoran, ali dovođenje mladog i ambicioznog chefa poput Roka Nikolića, koji razumije lokalnu kuhinju, može ga preporoditi i izdvojiti iz splitske opće restoranske prosječnosti protiv koje se trenutno bori svega nekoliko chegova i restorana.

U trenutnom jelovniku nazvanom Transition, Nikolić se želi dotaknuti starih dalmatinskih recepata kroz globalni fine dining. Jelovnik je tako pun sezonskih namirnica poput poma, kupina, gljiva, kao i ponešto luksuznijih poput kavijara i ljetnih crnih tartufa.

Posebno su zanimljivi tartar šalamaštranog telećeg jezika u gazpachu, rižoto s tartarom jadranskih škampa i maslacem od ljuski škampa te jelo koje se samo zove mladi krumpir s dodatkom gljiva i tartufa. Preuzeti restoran usred sezone nije jednostavno, vjerujemo da će kuhinji trebati određeni period da se prilagodi novom konceptu.

Nikolić kaže da su mu standardi koje želi postaviti u restoranu sezonalnost i lokalnost. Prije prelaska u splitski Zoi, Nikolić je vodio Blu kao svojedobno jedan od najboljih istarskih gastronomskih bistroa te imotski restoran Tri Sunca. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Roko Nikolić novi je chef splitskog restorana Zoi 

by Luka Peranić time to read: 1 min